2016. február 4., csütörtök

Szúrja bhédana kumbhakával

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Szúrja bhédana kumbhakával

Amennyiben ezt a technikát spirituális szádhanaként használjuk az agni megtisztítása és fellobantása érdekében, hogy ezzel felébresszük a Kundalinít, hozzá kell tennünk a kumbhakát. Maguknak a kumbhakáknak és az egész gyakorlásnak meglehetősen hosszúvá kell válnia. Ebben az esetben még fontosabb a felügyelet. Ha elérjük a 20:40 arányt, csökkentsük a felére a belégzés hosszát és tegyük hozzá a belső kumbhakát az 1:1:2 aránnyal. (Hacsak a tanárunk nem ragaszkodik hozzá, hogy ismét kezdjük az 1:1:1 szamavritti aránnyal. Ha szilárdan begyakoroltuk a nádí sódhanát, akkor egy másik lehetőség az, hogy a nádí sódhana aránnyal kezdünk, 10%-kal csökkentve azt. A csökkentéssel figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a szúrja bhédana egyszerűen egy (hűsítő) hold-ciklus nélküli nádí sódhana. Ez azt jelenti, hogy eleinte kissé csökkenteni kell a melegíőt kumbhakákat.) Ebben az esetben az új számolás 10:10:20 lesz, vagyis 10 másodperc belégzés, 10 másodperc belső kumbhaka és 20 másodperc kilégzés. Terjesszük ki a számolást addig, amíg az egyes légzésciklusok meg nem haladják az egy percet, utána pedig váltsunk át az 1:2:2 arányra. Innen, ugyanezzel a módszerrel térjünk rá az 1:3:2, végül az 1:4:2 arányra.

A Kundaliní felébresztése érdekében ezt a módszert kombinálni kell más technikákkal, mint a naulíval és a bhásztrikával, de a Kundaliní felébresztése nem témája ennek a könyvnek. Ha túl sok hőt hozunk létre és ennek a szimptómái okoznak problémát, akkor növeljük a sítalít és a sítkarít. Ha túlfokozzuk a szoláris nádít, vagyis ennek a szimptómái jelentkeznek, akkor ellensúlyozzuk ezt a csandra bhédanával, melyet a következőkben fogunk ismertetni. Hirtelen túlhevülés esetén merüljünk vízbe, és igyunk sok, vagy ha tudunk, nagyon sok tejet. Egy indiai tanár azt mondta nekem, hogy ha fordítva sül el a technika gyakorlása, akkor igyak meg 300 pohár tejet és a szimptómák el fognak múlni.

Ha kétdecisnek veszünk egy átlagos poharat, akkor ez 60 liter tejet jelent. Ez valószínűleg több, mint amennyi a sarki boltban van. Ez lehet a magyarázat arra, hogy sok tradicionális indiai jógi nem megy túl messzire a legközelebbi tehéntől. minden esetre, ebből is egyértelművé válik, hogy szükségünk van egy tanár irányítására, amennyiben a haladó légzésarányokat szeretnénk gyakorolni."

Nincsenek megjegyzések: