2016. február 7., vasárnap

Virancsjászana B

 Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Virancsjászana B (Virincsi póza, B változat)
Dristi: Nászágrai (orrhegyre) - 1. rész; Pádajóragrai (lábujjakra) – 2. rész; Pársva (oldalra) – 3. rész

A virancsjászana A és B pozíciók erőteljesen eltérnek egymásról. Nehéz is felfedezni az összefüggést aközött, hogy miért kapta mindkét póz ugyanazt a nevet, illetve hogy miért jönnek egymás után a harmadik sorozatban. Az viszont egyértelmű, hogy ez a három póz az ardha-matszjéndrászanával együtt jó átvezető rész a kartámaszok és a hátrahajlító blokk között. A Virancsjászana B szintén három részből áll, ugyanúgy, mint az A. Mindhárom változatban a jobb lábunkat vírászana pozícióban tartjuk, illetve annak a módosított változatában, amit mindjárt ismertetni fogok. Az első részben a mellkast megemelve hajolunk előre, mint a mahámúdrában. A második részben ráhajolunk a kinyújtott bal lábra, míg a harmadik részben behajtogatjuk a kinyújtott lábunkat féllótuszba, és kifordítjuk a törzset bharadvádzsászana pozícióba.

Vinyásza számolás

Szapta: virancsjászana B 1. rész - Belégzésre lefelé néző kutyából ugorjunk előre dandászanába, majd a jobb lábat helyezzük be vírászana pozícióba. Egészen pontosan hajlítsuk be a térdünket és vigyük a sarkunkat hátra az ülőcsont alá. A comb ekkor 90 fokos szöget fog bezárni a bal lábunkkal. Pipáltassuk a lábfejet és fordítsuk ki úgy, hogy a belső talpélünk a talajon legyen. Toljuk be a sarkunkat minél jobban az ülőcsont alá. Ez a lábpozíció a negyedik sorozat múlabandhászanájához hasonlít a legjobban. Ott minkét láb belső talpélét a talaj felé fordítjuk, miközben a sarkunk a gát alatt összeér, a térdek pedig oldalt vannak a talajon. Ez egy kevésbé intenzív rávezető póz a múlabandhászanára. Fogjuk meg a bal lábunk ujjait a két kezünkkel, és egyenes törzzsel emeljük meg a mellkast, amennyire a kinyújtott karjaink lehetővé teszik. Nyomjuk az állunkat a szegycsonthoz (dzsálándhára bandha) és mindkét alsó bandhát egyidejűleg szintén fenntartva és az orrhegyünkre nézve végezzünk el öt mély légzést.

Astau: virancsjászana B 2. rész – Kilégzésre engedjük a mellkasunkat a bal lábra, kulcsoljuk a karjainkat a talpunk alatt és nézzünk a lábujjainkra. Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.

Nava: Belégzésre emeljük a mellkasunkat a bal lábunkról.

Dasa: virancsjászana B 3. rész – hajtogassuk be a bal lábunkat féllótusz pozícióba, majd nyúljunk át hátul a bal kezünkkel és fogjuk meg a bal lábunk nagylábujját. Forgassuk ki a törzset balra, és a jobb tenyerünket támasszuk a talajra a bal térd külső oldala mellett. A tenyértő kifelé néz, az ujjaink pedig a térdünk alatt vannak. Belégzésre nyújtózkodjunk a törzzsel felfelé, kifelé pedig mélyítsük a forgatást. nézzünk oldalra, és maradjunk öt légzésig a pózban.

Ékádasa: Belégzésre bontsuk a pózt és emeljük ki magunkat lólászanába.
Dvádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Trajódasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Csaturdasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.
Pancsadasa-Dvávimsatihi: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: