2016. február 14., vasárnap

A viparíta dandászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Viparíta dandászana (fordított botpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A viparíta dandászanával kezdetét veszi az első hátrahajlító blokk a harmadik sorozatban, mely a viparíta dandászanából, az ékapáda viparíta dandászanából, a viparíta salabhászanából és a ganda bhérundászanából áll. A viparíta dandászana az első sorozat elején előforduló dandászana inverz változata. Míg a dandászanában vagy utthita-dandászanában a törzs és a karok függőleges helyzetben vannak, a lábak pedig vízszintesben a talajon vagy a talaj fölött, és így a testünk egy L betű formáját veszi fel, addig a viparíta dandászanában fejenállásból indulunk, és hátrahajlítjuk a törzset, amíg a lábak a talajhoz nem érnek. A térdeket egyenesen kell tartani, ám derékban és csípőben lesz egy ív, így a póz a hídpozícióhoz hasonlít, csak a kéztartás fog eltérni attól. A póz neve miatt az élettelen tárgyak kategóriájába tartozik, bár a danda szó többféle szimbolikus jelentést is hordoz magában.

A danda a zarándokok vagy szannjászík, azaz lemondott szerzetesek botja, mely az önszigort, az aszkézist, a Brahmannal történő eggyé válást szimbolizálja. Ugyanakkor persze spirituális vagy mágikus hatalmat is képvisel, hiszen a bot nem csak a hindu szerzetesek, hanem a buddhista papok, a keresztény püspökök és a középkor legendás mágusainak is fontos kelléle volt.

Ezen kívül a danda világi hatalmat is képviselt a hinduizmusban, és a maharadzsák, azaz királyok uralkodói botját is jelenti, mely nyugaton a jogar formájában maradt fenn. A danda egyúttal a király törvényalkotó és törvényeket betartó hatalmát, büntetési jogkörét is jelzi, mellyel megbünteti a törvény ellen vétkezőket.

A danda ugyanakkor Jamarádzsa, vagy Dharmarádzsa, a halál urának hindu istensége kezében is megjelenik az ábrázolásokon. Jama elé kerülnek a halottak lelkei, és ő az, aki meghatározza a büntetésüket vagy jutalmukat az életük során elkövetett tettek karmikus visszahatásainak függvényében. Ily módon a danda Isten, vagy Visnu karmikus hatalmát is képviseli, és a tetteinkért járó jámbor vagy bűnös visszahatásokat is jelképezi. A karma törvényének hatalma univerzális, azaz egyetlen élőlény, még a király és a szentek sem alkotnak kivételt a hatálya alól.

A hindu ikonográfiában Jamarádzsát sötét esőfelhő színűnek ábrázolják, két karral, tűzben égő szemekkel és éles szemfogakkal. Egyes ábrázolások vörös ruhával ábrázolják, mások fekete vagy arany ruhában. Oroszlánokkal díszített trónon vagy egy bivalybikán lovagol. A Visnu-dharmóttara leírása szerint négy karja van és arany ruhája. A kezeiben kötelet (pása) és dandát (botot) tart. A kötéllel ejto foglyul az élőlények lelkeit a halál pillanatában, a bottal pedig kiszabja rájuk a büntetést.


A danda ugyanakkor egy idő-mértékegység is a védikus kultúrában, a nádíval, azaz 24 perccel egyenlő időtartam. A védikus asztrológiában 150 különböző nádít tartanak számon, és az adott nádí alatt született emberek bizonyos karmikus sajátosságokkal rendelkeznek, melyet a nádí szamhiták részleteznek. Ugyanakkor a nádí az az időtartam, amennyi ideig a bal vagy jobb orrlyuk dominanciája fennáll a légzés során. A 24 perces időtartam tehát az ídá és pingalá dominanciájának váltakozásával is kapcsolatban áll.

Nincsenek megjegyzések: