2016. február 9., kedd

Csandra bhédana

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Csandra bhédana

A csandra bhédana („a hold átszúrása”) azért kapta ezt a nevet, mert minden belégzést a bal orrlyukon keresztül végzünk benne, míg a kilégzéseket a jobbon keresztül. Ez a technika a szúrja bhédana tükörképe.

Bár az ősi India aranykorában nem volt annyira népszerű, A csandra bhédana manapság fontosabb lett, mégpedig a következő okok miatt:

  • Mivel a modern városokban a légszennyezés miatt gyakran nem célszerű a sítalí vagy sítkarí gyakorlása (mivel a szájon keresztül történik a belégzés), a modern városi jógik választási lehetősége a pitta-csökkentő, hűsítő pránájámára a csandra bhédana.
  • A modern városok szoláris dominanciája miatt sok kortárs jógi szenved a túlaktivált szoláris nádí miatt. Ezt könnyen lehet ellensúlyozni ezzel a pránájámával, ami a lunáris nádít erősíti.

A csandra bhédanáról kevesebb említést találunk a sásztrában, mint a szúrja bhédanáról, de a korábban leírtak szerint a szúrja bhédanát sokkal gyakrabban alkalmazták az ősi Indiában, ami akkor egy nagyon lunáris kultúra volt. Az ősidőkben az átlag indiai jógit a szúrja bhédana hozta egyensúlyba.

A csandra bhédanáról viszont a Jóga-csudámaní Upanisadban találunk leírást (95). Raghuvira Kumbhaka Paddhatíjában is ajánlja a gyakorlását, és azt mondja, hogy ez a pránájáma tápláló hatású (130). Ha terápiás céllal használjuk, akkor a pitta csökkentése és a kapha növelése céljából lehet alkalmazni, de a Kundaliní felébresztése céljából is alkalmazható.

A csandra bhédana legnagyobb reklámja Szundaradéva Hatha Tatva Kaumudíjában található, ahol elmagyarázza, hogy a méreganyagok a szúrján keresztül folynak (30.8), jóginak nem szabad olyankor gyakorolnia a pránájámát, amikor a pingalá szelel. Másfelől viszont, az ídán keresztül folyik a halhatatlanság nektárja, és a jóginak ezen az orrlyukon keresztül szabad csak gyakorolnia a belégzést és a kumbhakát, míg a jobb orrnyílás haszontalan. Szundaradéva azt mondja, hogy ez a nagy titok, amit az Úr Siva tanít. A tényt, hogy a méreg a szúrján keresztül folyik, a nektár (amrita) pedig az ídán keresztül, kétszer ismétli a Hatha Tatva Kaumudí (44-47-48) és a Kumbhaka Paddhatí is megerősíti (14)."

Nincsenek megjegyzések: