2016. február 23., kedd

Csandra bhédana kumbhakával

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Csandra bhédana kumbhakával

A Jóga Csudámaní Upanisad szerint a csandra bhédana közben olyan hosszú ideig kell tartani a kumbhakát, ameddig csak lehetséges. Ebben az esetben még fontosabb a felügyelet. Ha elértük a 20:40 arányt, csökkentsük a felére a belégzés hosszát, és adjuk hozzá a belső kumbhakát az 1:1:2 arány szerint. Ekkor az új számolás 10:10:20 lesz, vagyis 10 másodperc belégzés, 10 másodperc belső kumbhaka és 20 másodperc kilégzés. Nyújtsuk a számolást addig, amíg ismét eléri az egy percet, és utána váltsunk az 1.2:2 arányra. Innen ugyanezzel a módszerrel váltsunk az 1:3:2 arányra, és végül az 1:4:2 arányra. A tapasztalt gyakorlók rátérhetnek a nádí sódhanában használt számolásra, de ajánlott konzultálni egy tapasztalt tanárral.

A Kundaliní felébresztése céljából a módszert kombinálni kell egyéb technikákkal, mint például a naulíval és a bhásztrikával, de ez nem témája a jelen könyvnek. Figyeljünk oda a túlsúlyba kerülő hold-nádí bármely szimptómájára, mint például a fázásra, a kaphával kapcsolatos betegségek megjelenésére, a kételkedésre önmagunkban, depresszióra, letargiára, közönyre, a motiváció csökkenésére, az extrém introvertáltságra és a holdkórosság bármilyen fajtájára. A szúrja bhédanához hasonlóan, ez a módszer nagyon erőteljes, de egy tapasztalt tanár felügyeletét igényli.

A nádí sódhana, szúrja és csandra bhédana triádjának kulturális vonatkozásai

A nádí sódhana egy kör csandra bhédana és egy kör szúrja bhédana váltakozásából áll. A csandra és szúrja bhédana pedig a nádí sódhana lunáris és szoláris ciklusait tartalmazza különálló módon. A nádí sódhana az alapvető pránájáma technika, melyet mindenkinek kell gyakorolnia a legtöbb esetben. Hosszú távon, a nádí sódhana segítségével elérhetjük a legtöbb vagy az összes eredményt, amit a két másik pránájáma biztosítani tud. Az ehhez szükséges időt azonban jelentősen le tudjuk csökkenteni, ha egy képesített tanár felismeri az egyéni tanuló egyensúlyzavarait és képes interpretálni azokat más tényezők figyelembevételével, mint például az évszak, éghajlat és a helyszín. Vagyis a felfokozott szoláris nádíval rendelkező gyakorló hamarabb elérheti az egyensúlyt, ha a nádí sódhana gyakorlását a nyári hónapok/hetek alatt csandra bhédanára váltja. Ha ugyanez a gyakorló a Sziklás-hegységben él, vagy esetleg Szibériában vagy Nepálban, akkor kevesebb csandra bhédanára van szüksége ahhoz, hogy visszaszerezze az egyensúlyi állapotát. Másfelől viszont, ha Mexikóban vagy a Szahara-övezetben élne, akkor több ideig kellene gyakorolnia a csandra bhédanát, mint az előző esetben."

Nincsenek megjegyzések: