2016. február 27., szombat

Ékapáda viparíta dandászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ékapáda viparíta dandászana (egylábas fordított botpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A viparíta dandászana után a póz egylábas változata következik, melynek végrehajtása valamivel nehezebb, mint a viparíta dandászanáé. Több erőt kell alkalmazni a törzsben és a csípőben, és egyensúlyozni is kell. A póz végrehajtásának feltétele, hogy a viparíta dandászana kétlábas változatában mindkét könyökünket bele tudjuk nyomni a talajba.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre térdelő helyzetbe. Kilégzésre helyezzük a két könyökünket vállszélességben a talajra, és kulcsoljuk össze az ujjakat, majd támasszuk a fejünket a talajra a kezeinkbe. Emeljük a térdeket a levegőbe, és kiegyenesített térdekkel sétáljunk be a lábainkkal minél közelebb a fejünkhöz, hogy a törzsünk függőleges helyzetbe kerüljön.

Astau: Belégzésre nyomjuk a könyököket a talajba és feszítsük meg a gerincfeszítő izmokat, majd a súlypontot a lábakról teljesen a könyökökre hozva emeljük a lábakat a fejenállás pozíciójába. A sírsászanában a testsúly hetven százaléka a könyökökre esik, és csak kisebb része terhelődik a fejünkre és a nyakunkra. Aktívan toljuk a könyököket a talajba.

Nava: Kilégzésre homorítsuk a törzset, és a lábainkat a fejünk mögött közelítsük a talajhoz, mint a skorpió pózban. Ha elegendő hajlékonysággal rendelkezünk, akkor a talpainkat egészen közel tudjuk engedni a talajhoz, mielőtt beledőlünk a pózba, hogy a talpak valóban földet érjenek. A térdeket lehetőleg egyenesítsük, és a könyököket nyomjuk vissza a talajba, ha esetleg elemelkedtek. A stabilitás megszerzésében segítségünkre lehet az, ha beljebb sétálunk a talpainkkal a fejünk irányába, miután azok földet értek.

Dasa: Belégzésre lépjünk beljebb a bal talpunkkal, hogy a talp nagyjából a fej vonalába kerüljön, majd vigyük át a testsúlyt jobb lábról a bal talpra. Emeljük a jobb lábunkat a levegőbe, lehetőleg egyenes térddel és spiccelő lábfejjel. Ideális esetben a láb függőleges helyzetben van. Míg a póz kétlábas változatában átnyújtottuk a térdeket, itt tarthatjuk egy kicsit behajlítva a bal láb térdét, hogy beljebb tudjunk lépni a talpunkkal és stabilabb legyen a póz. Ha kivételesen hajlékonyak vagyunk, akkor sikerülhet a bal térdet is kiegyenesíteni, a jobb lábat pedig teljesen függőleges helyzetbe hozni. Előbb törekedjünk a jobb láb minél magasabbra emelésére. Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.

Ékádasa: Kilégzésre engedjük vissza a jobb lábunkat a talajra.

Dvádasa: Belégzésre hozzuk beljebb a jobb talpunkat és helyezzük át a testsúlyt a balról a jobb lábra. Emeljük fel a bal lábunkat függőlegesen a levegőbe, és tartsuk ki a pózt öt mély légzésig.

Trajódasa: Kilégzésre engedjük vissza a bal lábunkat a talajra.

Csaturdasa: Belégzésre rúgjuk vissza magunkat a fejenállásba. Elegendő hajlékonyság esetén a súlypontot azzal is át tudjuk helyezni, hogy a mellkasunkat a könyökök irányába visszük, de ha még nem rendelkezünk ennyi hajlékonysággal, akkor a talpainkkal könnyedén rúgjuk el magunkat a talajtól.

Pancsadasa: Kilégzésre ereszkedjünk le a fejenállásból csaturanga dandászanába. Miközben a törzs lefelé dől, kapjuk fel a könyökeinket a talajról, és helyezzük a tenyereket a talajra.

Sódasa: Belégzésre felfelé néző kutya.

Szaptadasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Nincsenek megjegyzések: