2018. november 25., vasárnap

Savászana - haladó változat

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:
A savászana közepes szintű gyakorlása
Mielőtt a savászana haladóbb szintű gyakorlásának leírásához fognánk, idézzük vissza magunkban az Ashtanga befejező sorozatának látszólagosan poláris két gyakorlatát: a padmászana-meditációt, valamint az utpluthit (utthita-padmászanát). Az első változatban nyugalmi helyzetben ülünk a földön, és a póz fenntartásához minimális izomaktivitásra van csak szükségünk. A második változatban viszont a tenyereinken kiemelve tartjuk magunkat lótuszülésben a levegőben, amihez jóval több izomaktivitásra van szükség. Ennek ellenére mindkét változatban egyformán lassan és mélyen, ellazultan kellene lélegezni.
A savászana haladó változatánál is ugyanez a helyzet. Az alapváltozatban a talajon fekszünk, az izmaink ellazult állapotban vannak. A haladó változatban viszont a testünk a levegőben van, és csak a tarkónk, illetve a sarkunk van alátámasztva, például két jógatéglán. Ahhoz, hogy a testünk a levegőben maradjon, nyilván erőteljes izomaktivitásra van szükségünk. Ennek ellenére törekedni kell az ellazult, mély légzésre. Hogyan tudjuk megőrizni a nyugodt légzést és a testünk „merev” állapotát? Ennek titka a megváltozott tudatállapotban rejlik, melynek segítségével tudat alatt parancsot adhatunk az összes izmunknak, hogy maradjon megfeszített állapotban. Ezt a fogást például hipnózisban is szokták alkalmazni, amikor megparancsolják a betegnek, hogy a teste egy fadarab, és úgy is viselkedik, amikor feltámasztják két szék közé. Ugyanakkor a légzése ás a pulzusa lassú marad. A savászana haladó állapotában is ugyanarra az ellazultságra kell törekedni, mint a kezdő változatban.
Savászana – felsőfokú változat
A savászana leghaladóbb változatát azok a jógik és buddhista szerzetesek demonstrálják, akik engedik élve (illetve tetszhalott állapotban) eltemetni magukat több hétre, majd utána ismét visszatérnek az élő, éber állapotba. Ezt a kévala kumbhaka gyakorlásával, vagyis a légzésmegállítás segítségével érik el. A fejlett jógi csak nagy ritkán vesz levegőt, így elegendő számára az a levegőmennyiség, ami a földön keresztül leszűrődik hozzá. Ezzel egy időben a pulzusát is nagyon lelassítja (percenként 1-2 ütés) és a testhőmérséklete, alapanyagcseréje is lelassul. Így bírja ki élve a jógi az eltemetést, és vissza tud térni a hétköznapi életmódba, amikor kiemelik a föld alól.


Nincsenek megjegyzések: