2018. november 6., kedd

A tízféle életlevegő

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

A vájukról szóló rész
A tízféle váju (életlevegő) vizsgálata
Tízféle életlevegő található a testünkben: prána, apána, vjána, udána, szamána, nága, kúrma, krikara, dévadatta, dhanandzsaja.
1. A prána váju feladata
A prána váju tartózkodási helye: a szívben helyezkedik el. Fő célja a test megtisztítása minden nem kívánt szennyeződéstől, és a tiszta levegő befogadása kívülről, mely égésben tartja a dzsáthára agnit (az emésztési tüzet). A prána váju az élet meghosszabbításának fontos támasza.
2. Az apána váju feladata
Ez az életlevegő a múládhára csakra alsó részénél helyezkedik el, ahol találkozik a végbélnyílással. Fő feladata a széklet és vizelet ürítése, valamint a test aktívan és energikusan tartása.
3. A vjána váju feladata
Ez az életlevegő az egész testünket átjárja. Megfelelő állapotban tartja az izomszövetet, a csontvelőt és a szírszövetet. Fenntartja a véredényeket és a megfelelő vérkeringést.
4. Az udána váju feladata
Ez a váju a torkunkban helyezkedik el. Megszünteti a kapha dósa betegségeit, kijavítja a hangszálak funkcióját és egészséges rugalmasságot ad a testnek.
5. A szamána váju feladata
Ez az életlevegő a köldökben helyezkedik el, a test középső részében. Amikor megeszünk valamit, akkor a dzsáthára agni felé továbbítja az ételt, és elősegíti annak megemésztését.
Ezt az öt vájut pancsa pránának is nevezik, és a durva fizikai testhez kapcsolódnak. Az általunk gyakorolt ászanák és pránájáma számos erőteljes hatásán keresztül, melyeket a jóga-szásztra hagyományai szerint gyakorlunk, a vájuk azért dolgoznak, hogy megtisztítsák a test különböző részeit az alábbiak szerint: A prána váju ezeken a helyeken található: arc, orrlyukak, szív, köldök, nagylábujj; az apána váju: a guhja (a végbél és a nemi szervek), a combok, a has és a csípők; a vjána váju: fül, nyak, szem, kapálam (koponya) és brahmarandhram (a koponya teteje); az udána váju: ízületek, idegek találkozási pontjai; a szamána váju: a dzsáthára agni erejénél fogva az összes mozgó testrészben megtalálható, és tisztítja azokat.
A nága váju a böfögésért felel; a kúrma váju a pislogásért; a krikara váju az orrfújásért; a dévadatta váju az ásításért; a dhanandzsaja váju pedig minden testrészben jelen van és még a halál után is jelen van négy názhighai (4x24 perc) időtartamig – ezt tapasztalatból tudhatjuk.
Értsük meg ennek az öt vájunak a kapcsolatát a testtel és utána gyakoroljuk a jógát.

Nincsenek megjegyzések: