2018. november 29., csütörtök

További múdrák hatásai

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"15. Sambháví múdra: A trátaka abhjásza (a szem tisztításának gyakorlata), melyet a satkrijáknál emlegettünk, miután a szemeink alaposan könnybe lábadtak, rögzítsük tekintetünket a két szemöldök közé.
Hatásai: Ez elősegíti az ékágra csittát (egy pontra szegezett elmét) és megadja a dhjána sziddhit (a meditáció tökéletességét). Ez a rádzsa-jóga.
(A dristi, vagyis a tekintet fixálása azt a célt szolgálja, hogy a szemgolyók ne vándoroljanak ide-oda. Ez az önkéntelen mozgás ugyanis a tudatalatti elmeműködésnek köszönhető. Ha tehát sikerül hosszabb ideig a két szemöldök közé rögzíteni a tekintetünket, az elme tudatalatti hullámzásai is elcsitulnak, és így a meditációnk sikeressé válhat.)
16. Asviní múdra: Ismételten zárjuk össze és ernyesszük el a végbélnyílást, sokszor egymás után.
Hatásai: Megszünteti a végbél betegségeit, fizikai erőt ad, élessé teszi az intellektust, felébreszti a Kundaliní erejét és megelőzi a korai halált. Ez a rádzsa jóga.
(Az „asva” szó lovat jelent. A ló hasonlóan szokta elernyeszteni és összehúzni a végbélnyílását. Ezzel a gyakorlattal meg tudjuk erősíteni a végbél záróizmait, ami jó hatással van a helyi szervek egészségére, és a Kundalinírt is stimulálja. Az intellektust azáltal élesíti, hogy a múládhára és ágjá csakrák között szoros kapcsolat jön létre, amikor a múla bandhát vagy az asviní múdrát alkalmazzuk. A korai halál sok esetben úgy szokott bekövetkezni, hogy a lélek a végbélnyíláson keresztül hagyja el a fizikai testet. Ezzel a múdrával ennek esélyét le tudjuk csökkenteni.)
17. Pásiní múdra: Fogjuk meg a két lábunkat, és helyezzük el a nyakunk mögött. Nyújtsuk ki a karokat, és a talajra helyezve őket, emeljük meg a testünket.
Hatásai: Felébreszti a Kundalinít, mely táplálja a testet. Ez a hatha-jóga."
(A pásiní múdra tulajdonképpen a dvipada-sírsászana tenyereken kiemelt változata, melyben mindkét lábunkat a vállak és a tarkó mögé helyezzük, először a balt, majd mögé a jobbat.)

Nincsenek megjegyzések: