2018. november 3., szombat

Ardha-csakrászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


-->
Ardha-csakrászana (félkör-póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A csípőnyitás után egy dinamikus póz következik: az ardhacsakrászanában félkörben visszük előre a lábunkat, és marícsjászana A pozícióba érkezünk, majd hátraugrunk csaturangába. Ez a gyakorlat a vinyásza végrehajtásához szükséges törzserő elmélyítésében játszik fontos szerepet.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a bal lábunkat félkörben kihozzuk jobb oldalra, és a bal lábunkat kinyújtva megérkezünk marícsjászanába, úgy, hogy a jobb térdünk be van hajlítva marícsjászana pozícióba. Ehhez a jobb kezünket meg kell emelni, miközben átvisszük a lábunkat alatta. A talajra már kilégzésre érkezzünk meg.
Astau: Belégzésre emeljük ki magunkat és ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába, ezúttal a karjaink között behajítva vigyük hátra a lábunkat.
Nava: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz. Ismételjük meg a szapta-dasa vinyászákat ötször a jobb oldalra, majd ötször a bal oldalra is.

Aktív elengedés technikája

A póz végrehajtásához a bal tenyerünkre kell hozni a testsúlyunkat. A törzsizmok megfeszítése és a súlypont előrelendítése által tudjuk végrehajtani a mozdulatot. Az Ashtanga vinyásza jóga rendszerében általában középpont-szimmetrikusan dolgozunk, vagyis a test és a matrac középvonala mentén helyezzük át a súlypontunkat. Ebben az esetben egy oldalirányú komponens is megjelenik, melyet a mandalászanánál is kihasználtunk, bár ott fordított pózban.

Rávezető változatok

Rávezetésként úgy is gyakorolhatjuk a félkörös mozgást, hogy visszafelé is ugyanúgy ugrunk, vagyis a jobb kezünk alatt, söprő mozdulattal visszük hátra a bal lábunkat. Egy másik rávezető gyakorlat lehet az, amikor lefelé néző kutyapózból a bal lábunkat előrehozzuk a törzs jobb oldalán kívülre, és közben a jobb kezünket is felemeljük. A jobb kezünkkel meg is érinthetjük a bal lábunkat. Haladó változat: A hátraugrásnál a két kezünk közötti hátravitel helyett végezhetünk félkört a lábunkkal jobbra vagy balra is.

Egészségügyi hatások

Erősíti a combokat, bokát, farizmot, hasat és a gerinc körüli izmokat.
Nyújtja a combhajlítókat, vádlit, mellkast, vállakat, gerincet és a lágyékot.
Erősíti az egyensúlyt, koncentrációs és koordinációs képességet.
Csökkenti a stresszt.
Javítja az emésztést.
Csökkenti a menstruációs panaszokat és a lábak fájdalmait.
Javítja a derékpanaszokat.
Ellenjavallatok: Magas vérnyomás, hasmenés, alvászavarok.

Nincsenek megjegyzések: