2018. november 22., csütörtök

A vadzsrólí múdra

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"11. (a) Vadzsrólí múdra (1. változat): Helyezzük a tenyereinket a talajra, és emeljük az egész testünket a levegőbe anélkül, hogy a fejünk a talajhoz érne. Tartsuk a levegőben a fejünket, és hajtsuk végre a viparíta karaní múdrát kumbhakával. Ez a rádzsa-jóga.
(b) Vadzsrólí múdra (2. változat): Vegyünk egy 12 angula hosszú vékony üvegcsövet vagy ólomcsövet, és vezessük be a húgycsőbe minden nap egy kicsit mélyebbre dugva. Miután már képesek vagyunk tizenkét angulára bedugni a húgycsőbe, gyakoroljuk a levegő felszívását a húgycsövön keresztül. Ezután gyakoroljuk tejjel, majd vízzel, és a felszívott folyadékot toljuk is ki. Ez a hatha-jóga.
Hatásai: Ez a gyakorlat olyan embereknek való, akik túlzott szexuális aktivitásba bocsátkoznak, vagy a tűzenergia miatt elveszítették a vírjamot (szexuális potenciát). A cukorbetegek és a korai magömléssel, hüvelyi folyással küzdők számára is fontos. Ez a gyakorlat kijavítja a vírjamot és jó testi erőt ad. Amíg nem veszítjük el a vírjamot, a betegség, öregség és a halál elkerül bennünket.
(A vadzsrólí múdra első változatában a kézenállás fal nélküli változatát kell gyakorolni légzésvisszatartással. A második változatot a klasszikus jógaszövegekben a mag visszaszívására irányuló gyakorlatként szokták ismertetni. A jógi a magömlés során sok energiát és értékes anyagokat veszít, így vagy meg kell állnia a magömlést a nemi aktus közben, vagy vissza kell szívnia a kibocsátott magot a mirigyekbe. A nők is gyakorolhatják ezt a gyakorlatot, és így több életerőre tehetnek szert. A nemi váladékok visszaszívása az egyik módja annak, hogy a teremtő energiát és a Kundalinít az alsó csakrákból felemeljük a magasabbakba. A magömlés visszatartása vagy elkerülése és az alsó két csakrában felgyülemlett teremtő energiát különböző vizualizációs és meditációs technikákkal is fel lehet emelni.)

-->

Nincsenek megjegyzések: