2018. november 27., kedd

Sakti csalana múdra

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"12. Sakti csalana múdra: Üljünk padmászanába (lótuszülésbe) és zárjuk el az orrnyílásainkat. Tartsuk a prána vájut a hasunkban, hajtsunk végre kumbhakát, és az uddíjána bandha múdra segítségével préseljük össze a prána vájut. A 72 ezer nádí a múládhára csakrába fog tolódni a kandaszthánában, és felébresztik az alvó Kundalinít, mely anélkül, hogy máshová mozdulna a testben, el fogja foglalni a szusumnát, a középső csatornát. Ezt a kumbhakát sakti csalana múdrának nevezik.
Hatásai: Gyorsan képessé tesz a prána irányítására és elvezet a szamádhi sziddhihez.
(A sakti csalana múdra egy kumbhakával végzett uddíjána bandha. Bár a leírás nem említi, a múla bandhát is aktívan kell tartani közben, különben a Kundaliní nem fog elindulni felfelé. Ha lefelé indul, az pedig halálhoz vezethet. A padmászana olyan póz, amely lezárja a nádík lefelé vezető nyílásait, és így könnyebb felemelni a Kundalinít. Természetesen nem maga a 72 ezer nádí fog vándorolni a testünkön vagy az étertestünkön belül, hanem inkább a bennük keringő energia összpontosul a kandaszthánába, vagyis a kismedencébe, ahol a Kundaliní alvó állapotban fekszik. A sok hőenergia felébreszti a Kundalinít, és az a bandhák hatására felfelé indul a szusumnán. Ehhez természetesen a figyelmünk vizuális irányítására is szükség van, vagyis a kumbhakák végzése közben világosan el kell képzelni a felébredő és kiegyenesedő Kundalinít.)
13. Tataka múdra: Üljünk pascsimóttánászanában és nyomjuk előre a hasfalunkat. Ez rádzsa-jóga.
(Ennek a gyakorlatnak a hatásait nem ismerteti a szerző. A gyakorlatot a következőképpen érdemes végrehajtani: töltsük meg a tüdőnket és a hasunkat teljesen levegővel és tartsuk bent a levegőt (antara kumbhaka). Hajoljunk előre pascsimóttánászanában a combjainkhoz nyomva a hasfalunkat, amennyire lehet. A légzésvisszatartás alatt többször erőteljesen toljuk ki, majd húzzuk be a hasfalunkat. A hatások között természetesen meg kell említeni az emésztőszervek méregtelenítését, az emésztési tűz hatékonyságának növelését és az uddíjána bandha megerősödését.)
14. Mandúka múdra: Tartsuk zárva a szánkat és tekerjük fel a nyelvünk végét a szájpadláshoz, majd mozgassuk ide-oda. Gyűjtsük össze a nyelvünk tövének felső részéből csepegő nektárt és nyeljük le. Ez hatha-jóga.
Hatásai: Segítségével minden betegséget elkerülünk. Megállítja az öregedést, a haj őszülését, és megvédi a testünket.
(A mandúka múdra a khecsarí előkészítő változata. A nyelvünk tövében lévő nyálmirigyek sok nyálat termelnek, ha a nyelvet felfelé fordítva mozgatjuk. A nyál lenyelése javítja az immunrendszer működését, és valószínűleg a pajzsmirigyünk működését is optimalizálja.)

Nincsenek megjegyzések: