2018. november 15., csütörtök

A múla bandha múdrái

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"5. Múlabandha múdra: A bal sarkunkkal szilárdan nyomjuk a kandaszthánát, amely a végbél és a nemi szervek között helyezkedik el, és húzzuk oda szorosan a sarkunkat, hogy elzárhassuk vele a végbelet. Szilárdan húzzuk be a hasunkat és nyomjuk oda a gerincoszlophoz. Hozzuk be a jobb sarkunkat is és helyezzük a nemi szervek fölé. Ez a hatha-jóga része.
Hatása: Segítségével legyőzhetjük és uralmunk alá hajthatjuk a prána vájut.
(A leírásban a sziddhászana vagy bhadrászana ülőpozíció leírását olvashatjuk. A bal sarkunkkal a gátat nyomjuk, mely a móla bandha területe, a jobb sarkunkkal pedig a nemi szerv tövét. Nők esetében a bal sarkunkat a nagyajkak közé kell nyomni, míg a jobb sarkunkat a csikló területéhez.)
6. Mahábandha múdra: Szilárdan nyomjuk a bal sarkunkat a kandaszthánába. Helyezzük fölé a jobb lábunkat és tartsuk meg a kumbhakát.
Hatásai: Amikor ezt megtesszük, a test összes nádíja felfelé fordul, az ídá, pingalá és szusumná nádík pedig összekapcsolódnak a két szemöldök között. Ez által legyőzhetjük a halált és védelmezhetjük a testünket.
(A mahábandha múdrá általában a három bandha (múla, uddíjána, dzsálándhára) egyidejű végrehajtását jelenti kumbhakával, azaz légzésvisszatartással együtt. A múla bandha leírásánál is olvashattuk, hogy az uddíjánát is fenn kell tartani egyidejűleg. A három bandha együttes hatására a prána az összes nádíban felfelé indul, és a két szemöldök között egyesül a három fő nádíban áramló életerő. Ez nem csak a lélek öntudatra ébredését, hanem a fizikai test életben tartását is elősegíti).
7. Mahádéva múdra: Üljünk a múla bandha múdrában és hajtsuk végre a kumbhakát uddíjána bandhával.
Hatásai: Erősíti a dzsáthára agnit és segít elérni az animádi guna sziddhit – ami a nyolc rendkívüli képesség egyike, melynek során a jógi olyan parányivá tud zsugorodni, mint egy atom. Ez a rádzsa-jógához tartozik.
(Az animá sziddhi segítségével a jógi első körben az elméjével be tud lépni az anyag atomjaiba, majd megtanul áthatolni a legsűrűbb anyagon is a fizikai testével, végül megtaluja a fizikai testét is összezsugorítani atomnyi méretűre. A múdra Mahádéváról, vagyis az Úr Siváról kapta a nevét. A múdrát tulajdonképpen ugyanúgy kell végrehajtani, mint a mahábandhát, csak vélhetőleg a kumbhakák hosszúságát kell még jobban megnövelni. A hosszú kumbhakákkal végrehajtott bandhák által nem csak misztikus képességekre tehetünk szert, hanem a karmánkat is elégethetjük, és a megvilágosodás felé is tudunk haladni. Ez a múdra nagyon kedvez a meditációs gyakorlatoknak is.)

Nincsenek megjegyzések: