2018. november 13., kedd

A felső bandhák hatásai

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"2. Nábhó múdra: Hajtsuk fel a nyelvünket a szájpadláshoz úgy, hogy a nyelvünk hegye a nyelvünk tövéhez ér. Szívjuk be a levegőt és tartsuk benn addig, amíg csak lehet. A jógábhjászí mindig és mindenhol követheti ezt a gyakorlatot, a helytől és időtől függetlenül, bármilyen tevékenységet végezzen is.
Hatásai: Megszünteti a test gyengeségét, és erőt ad.
(Egyes leírások szerint a szusumná két aspektussal rendelkezik: a test elülső oldalához közelebb esik az áróhi-pantha, vagyis a felfelé haladó energiavezeték, míg a test hátulsó oldalához közel helyezkedik el az avaróhí-pantha, vagyis a lefelé haladó energiavezeték. Amikor a nyelvünk alját a szájpadlásunkhoz nyomjuk, akkor összekapcsoljuk ezt a két vezetéket, és az energia körforgása felerősödik a két nádíban. Ezáltal egyensúlyba kerülnek a spirituális törekvések és a fizikai kötelességek, valamint a csakrák érzelmi (elülső) és akarati (hátulsó) aspektusai is.)
3. Uddíjána bandha múdra: Húzzuk be a köldököt olyan módon, hogy a gerincoszlopnak nyomódjon, és a hasunk legyen behúzva.
Hatásai: A prána váju bekerül a szusumná nádíba és így a gyakorló legyőzheti a halált.
(Az uddíjána bandha gyakorlásának legjobb módja, ha báhja kumbhakával (külső légzésvisszatartással) együtt végezzük. A prána váju természeténél fogva felfelé áramlik, és először meg kell fordítani az áramlásának irányát a torokzár (dzsálándhára bandha) alkalmazásával. Ezután a pránát egyesíteni kell a felfelé fordított apánával a köldökben. Az uddíjána bandha felfelé tolja ezt az egyesült energiát a Kundalinível együtt, így a gyakorló eléri az önmegvalósítást, és legyőzi a halált, mivel megvalósítja a tudat örök természetét.)
4. Dzsálándhára bandha múdra: Helyezzük az állunkat négy hüvelykre a nyakunk alá, nyomjuk szilárdan a mellkashoz és tartsuk fenn ezt a helyzetet.
Hatásai: Megtisztítja az összes nádít és csakrát az alábbi helyeken: a nagylábujjak és a hüvelykujjak, a sarkunk teteje, a térdek, a combok, a nemi szervek, a köldök, a mellkas, a nyak, a két szemöldök közötti rész, a fej, és a brahmarandhram (a fej teteje); valamint a Kundalinít is felébreszti."
(A dzsálándhára bandhát is légzésvisszatartás közben tudjuk teljes intenzitással gyakorolni, de ezt a múdrát mindkét kumbhaka (üres és teli tüdővel végzett légzésvisszatartás) során is gyakorolhatjuk.)

Nincsenek megjegyzések: