2018. november 18., vasárnap

A parvatászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:
Áttekintés
A fejenállások elvégzésével a hatodik sorozat lényegi része véget ért. Ilyenkor kétféle utat is választhatunk: az előző sorozatokhoz hasonlóan végrehajtjuk a hidat és a hátrahajlításokat, majd utána az egész befejező sorozatot, vagy pedig, mivel a hátrahajlító pózok és a fejenállások már szerepeltek a sorozatban, egy alternatív befejező sorozatot választunk. Ez lesz a parvatászana A, B és C, majd folytathatjuk pránájáma- és meditációs gyakorlatokkal, végül pedig elvégezhetjük a relaxációt savászanában (hullapózban). A következőkben a parvatászana A, B és C vinyászáit fogjuk ismertetni.
Vinyásza számolás
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászanába.
Astau: Kilégzésre helyezzük a lábainkat lótuszülésbe (először a jobb lábunkat, majd a balt), majd felfelé néző tenyereinket helyezzük egymásra az ölünkben (a jobb tenyér legyen felül). Hajtsunk végre 10-20 vagy még több mély, lassú uddzsájí légzést ebben a pózban, teljes koncentrációval rögzítve az elménket a légzésünkre (parvatászana A).
Nava: Belégzésre fűzzük össze az ujjainkat, majd felfelé néző tenyérrel nyújtsuk ki a karjainkat a fejünk fölé. A vállakat nem kell felhúzni a füleinkhez, inkább szélesítsük őket, és a törzzsel nyújtózkodjunk. Közben az állunkat engedjük a szegycsontra (dzsálándhára bandha). Hajtsunk végre 10-20 mély uddzsájí légzést a pózban (parvatászana B).
Dasa: Kilégzésre döntsük előre a törzset, a karokat ugyanúgy összefűzve és a fülünk mellett tartva. A homlokunkat helyezzük a talajra, a köldökünket pedig a talpainkra. A lábaink természetesen továbbra is lótuszpózban vannak. Ügyeljünk rá, hogy miközben előrehajolnunk, a két térdünk külső oldala, valamint az ülőcsontjaink is maradjanak a talajon. Hajtsunk végre 10-20 mély uddzsájí légzést a pózban (parvatászana C).
Aktív elengedés technikája
Az A pózban a maximális ellazultságra törekszünk, anélkül, hogy előredőlne a törzsünk vagy elveszítenénk az egyensúlyunkat. Különösen a lótuszpóz végrehajtásánál ügyeljünk a csípő és a térd körüli izmok ellazítására. A B változatban már aktívabban dolgoznak a törzsizmok, de a felfelé nyújtózkodást és kiterjedést hangsúlyozzuk, és ne húzzuk fel a vállainkat görcsösen a fülünk mellé. A C pozícióban ugyanerre kell törekedni a vállövben, plusz az előrehajlításba belelazulhatunk, miközben a törzset nyújtjuk előre.
Rávezető változatok
A pózok végrehajtása nem jelenthet komolyabb nehézséget, ha már megy a lótuszülés. Ha nem tudjuk még teljesen ellazítani magunkat a lótuszpózban, akkor gyakoroljuk azt különböző pozíciókban (például hanyatt fekve vagy hason fekve). Haladó változatok: egy érdekes haladó változata lehet a padmászana (lótuszpóz) végrehajtásának, amikor egy keresztrúdba kapaszkodva, a levegőben lógva hajtjuk végre a pózt. Ilyenkor gyakorolhatjuk azt is, hogy a kezek segítsége nélkül be tudjuk-e tenni a lábainkat lótuszpózban. Ezt utthita-padmászanában vagy utpluthiban ( a talajon támaszkodva is gyakorolhatjuk. Az utthita-dandászana és utthita-padmászana közötti átmeneteket többször is ismételhetjük oda-vissza.
Egészségügyi hatások
A teljes testtel történő nyújtózkodás javítja az általános vérkeringést.
Csökkenti az elme bágyadtságát, javítja a memóriát és a koncentrációt, valamint az agyi vérellátást.
Éberré és figyelmessé tesz, amikor nem tudunk koncentrálni.
Javítja a mentális kapacitásunkat és optimistává tesz.
Csökkenti a nyak- és gerinctáji izomfájdalmakat, tonizálja a törzs és a vállak izmait.
Javítja a belső szervek funkcióját.
Csökkenti a légzőszervi panaszokat.
Csökkenti az ízületi panaszok kialakulásának valószínűségét.
Stimulálja a növekedési hormon termelését és csökkenti a túlsúlyt.
Javítja a gerinc tartáshibáit, erősíti a hátizmokat.
Nyújtja a törzs és a medencei izmait, lazítja a csípőt.
Feszesebbé teszi a hasfalat.
Csökkenti a méh-előreesés valószínűségét a tartja a beleket.
Javítja a gerinc vérkeringését, és agy a gerincből kilépő idegpályák is hatékonyabban funkcionálnak.

Ellenjavallatok: csípő, térdek és bokák sérülése, gerincpanaszok vagy sérülések, fagyott váll vagy vállízületi gyulladás, magas vérnyomás vagy komoly szívbetegség.

Nincsenek megjegyzések: