2018. november 10., szombat

A sírsászana-sorozat

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Baddha-haszta és mukta-haszta sírsászana (fejenállás változatok)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)
A hatodik sorozat utolsó eleme a fejenállás-sorozat. Ugyanazokat a változatokat kell végrehajtani, mint a második sorozat végén, csak folyamatosan, vagyis vinyásza nélkül. A második sorozatban tradicionálisan először a nehezebb pózokat, a mukta haszta sírsászana A, B, C pózt hajtják végre vinyászákkal, majd a könnyebb, baddha haszta sírsászana A, B, C, D pózokat. Itt, a hatodik sorozat végén azonban megfordul ez a sorrend. Érdemes a második sorozat végén is kipróbálni azt, hogy a baddha haszta pózokkal kezdjük, majd a mukta-haszta pózokkal folytatjuk.
Vinyásza számolás
Szapta: Belégzésre helyezzük a kezeinket a baddha haszta sírsászana A pozícióba (ujjak kulcsolva, könyökök a talajon), majd kilégzésre egyenesedjünk fel a lábainkat a fejenállásba. Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.
Astau: Kilégzésre fogjuk meg a két könyökünket a fejenállásban. Ekkor az alkarok az arcunk előtt lesznek a földön (baddha-haszta sírsászana B). Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.
Nava: Kilégzésre helyezzük el az alkarokat párhuzamosan a talajon a fejünk mellett (baddha-haszta sírsászana C). Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.
Dasa: Kilégzésre érintsük össze az öt ujjunkat, és helyezzük be az ujjainkat az azonos oldali vállgödörbe. Így csak a fejtetőnk és a könyökünk csúcsa fog a talajhoz érni (baddha-haszta sírsászana D). Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.
Ékádasa: Kilégzésre helyezzük a tenyereinket a talajra a könyökünk alatt (az alkarok függőlegesek, a felkarok vízszintesek és párhuzamosak, mukta-haszta sírsászana A). Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.
Dvádasa: Kilégzésre egyenesítsük ki mindkét karunkat párhuzamosan úgy, hogy a kézhátakkal támaszkodunk a talajon párhuzamos karokkal (mukta-haszta sírsászana B). Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.
Trajódasa: Kilégzésre vigyük ki a karjainkat két oldalra, lehetőleg 180 fokos szögbe vagy közelítsük azt. Törekedjünk a nyújtott könyökökre, és a két tenyerünket nyomjuk bele a talajba (mukta-haszta sírsászana C).
Csaturdasa: Kilégzésre ismét helyezzük a két tenyerünket vállszélességben a talajra, majd ereszkedjünk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsadasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: