2018. november 21., szerda

Harcos tűzlégzés

A köldökcsakra az akarati csakra, ezen keresztül tudjuk kiterjeszteni az akaratunkat és befolyásolni másokat, vagy bennünket körülvevő világot. Ez a csakra a tűz székhelye is, vagyis az átalakító erőé, amelynek segítségével az előttünk álló akadályokat átalakíthatjuk győzedelmesen megvívott küzdelmekké. Az alábbi légzéstechnikát olyankor érdemes alkalmazni, ha több bátorságra, határozottságra van szükségünk, ha szeretnénk "elégetni" az előttünk álló akadályokat, vagy a félelmeinket, vagy ha egy nagy kihívás előtt állunk, és minden erőnket szeretnénk összeszedni, hogy a legjobban teljesítsük a próbatételt. 

1. Álljunk vállszélességű vagy egy kicsit szélesebb terpeszbe, amiben a legstabilabbnak érezzük magunkat. Hajlítsuk be a könyökeinket, és tartsuk a kezeinket lazán, felfelé néző tenyerekkel a törzs mellett. 
2. Hunyjuk be a szemeinket, és kezdjünk el mélyen lélegezni az orrunkon keresztül, alulról felfelé megtöltve, majd kiürítve a tüdőt. Közben vizualizáljuk, hogy a talpunkon és a múládhára csakránkon keresztül felfelé áramlik a prána a köldökbe, illetve a koronacsakrnáknon és a tenyereinken keresztül fentről lefelé áramlik, szintén a köldökbe. A mennyei és föld-prána örvényszerűen keveredik össze a köldökünkben, és egyre növekvő fénygömböt alkot. Hajtsunk végre tíz légzésciklust, vagy amennyit szükségesnek érzünk ahhoz, hogy feltöltsük a köldökcsakrát.
3. Hajlítsuk be a térdeinket, és helyezkedjünk el lovaglóállásban, stabilan és alacsonyan tartva a súlypontunkat. Nem kell egyből olyan mélyre ereszkedni, mint a képen. Képzeljük magunk elé a legyőzendő akadályt vagy megoldásra váró feladatot. Feszítsük meg a hasfalunkat, és tartsuk feszesen a ki- és belégzés alatt is. A múla bandha is legyen aktív.
4. Végezzük a kilégzéseket a szánkon keresztül, erőteljesen, és közben a tenyereinkkel "toljuk előre" a tűzoszlopot, ami a köldökcsakrából is kiindul, és szétoszlatja az előttünk álló akadályokat. A belégzéseket továbbra is az orrunkon keresztül végezzük, vizualizálva az alulról és felülről beáramló pránát, és a kezeinket felfelé néző tenyérrel visszahúzva a hónaljunkhoz, majd a következő kilégzésnél ismét toljunk. 
5. A kilégzéseknél adhatunk ki hangot is, ha szükségét érezzük. Végezzük a gyakorlatot legalább 20-30 légzéscikluson keresztül, közepes ütemben, tehát nem kell nagyon felgyorsunk. A lényeg az, hogy kontrollált és erőteljes legyen. Akkor fejezzük be, amikor úgy érezzük, hogy sikerült elhárítani az előttünk lévő akadályt. 

Ezzel a gyakorlattal nem szabad visszaélni, túlzásba vinni vagy indokolatlanul használni, ugyanis megnövelheti a tűzenergia mennyiségét a testünkben, ami az egyensúly felborulásához és különböző betegségekhez vezethet. Az élethosszat is lecsökkentheti, illetve az egót is növelheti, ha megtanuljuk sikeresen alkalmazni. Mindenképpen érdemes kiegészíteni a feltétel nélküli szeretet és elfogadás gyakorlásával, hogy egyensúlyba hozzuk az energiákat. 

Nincsenek megjegyzések: