2018. november 30., péntek

Érzés és érzelem

Érzés és érzelem

Régóta érlelődik már bennem ez a téma, csak nem igazán tudtam, hogyan induljak neki a körüljárásának. Most viszont megkaptam az egyik barátomtól Tom Kenyon és Virginia Essene "A Hathorok üzenetei" című könyvét, amiben nagyon érdekes és fontos dolgokról lehet olvasni. Először ebből idéznék, és utána fejteném ki a gondolataimat ezzel kapcsolatban. 

"Szeretnénk átadni nektek egy elképzelést arról, amit ti érzésnek neveztek, s ez majd felgyorsítja a fejlődéseteket. Mi különbséget teszünk az érzés, észlelés és az érzelem között. Az érzés alatt a fizikai, tapasztalható érzékelést értjük, az érzékekkel felfogható és a belső vagy finomabb világok fizikai érzékelését. Az érzelmek pedig számunkra az érzések és az érzésekkel kapcsolatos gondolatok együttese. 

Az érzések valójában nem negatívak és nem pozitívak. Semleges jelentések, olyanok, mint egy energiát mérő műszer. Az érző természetetek az érzelmi testeteknek egy tulajdonsága, amely szorosan kötődik a KÁ-hoz. Az érzelmi test egy energiamező, amely átszövi a fizikai testeteket. Ha valami mozgásba hozza az érzelmi testet, akkor egy bizonyos rezgésszámon vibrálni kezd, és energiaáramlatokat gerjeszt, amelyek körbejárják, átjárják a fizikai testet. 

Az energia szempontjából a felemelkedési folyamat egyik kulcsa, hogy engedjük megnyílni és szabadon áramolni az energiamezőinket. Az érző természetetek kiművelésén keresztül juthattok el a képességhez, hogy több energiát mozgassatok, és pozitív módon irányíthassátok ezeket."

Az érzés tehát a pillanatnyi érzékelés észlelése, mielőtt az elme még hozzálátna a feldolgozásához. Ez az érzékelés fakadhat fizikai szintű érzékszervi ingerből, vagy pedig finom szintű érzékelésből is (például belépünk egy helyre, és érzékeljük a hely energiaminőségét, vagy valakinek a kisugárzását, akivel találkozunk). 

Az érzelem már az az energia, amit az elménk a feldolgozás során generál, hozzá asszociálva az érzéshez a múltbeli, hasonlóképpen képzett lenyomatokból fakadó ítéletalkotást (például kellemesnek vagy kellemetlennek, vonzónak vagy ijesztőnek stb. könyveli el az adott érzékszervi ingert). Az érzelmi energia megjelenésének vagy aktiválódásának tehát valamilyen trigger-élmény lehet a kiváltó oka, de maga az érzelmi energia a triggertől függetlenül is létezhet, raktározódhat a tudatalattinkban. A különböző érzelmek, például irigység, félelem, ragaszkodás, szerelem, tisztelet, felelősség, féltékenység, bátorság stb. olyankor is megjelenthetnek az elménkben, illetve az érzelmi testünkben, amikor látszólag nincs jelen semmilyen triggerélmény. Akár álmunkban is átélhetünk bizonyos érzelmeket, anélkül, hogy az álomban átélt eseményekkel való összefüggésüket felfedeznénk. 

Az ilyen felbukkanó érzelmeket sokszor nem tudjuk önálló, elraktározott energiának tekinteni, és kiengedni, kiüríteni magunkból, hanem azonosítjuk magunkat vele, és mindenáron keresünk valakit vagy valamit, amit okolhatunk az adott érzelem megjelenésével. Holott jobban járnánk, ha nem azonosulnánk az érzelemmel, hanem engednénk felbukkanni, megélnénk, majd hagynánk szertefoszlani. 

Az érzelmi energiák megjelenését gyakran zavaró körülményként is felfoghatjuk ilyenkor vagyunk hajlamosak rászoktatni magunkat az érzelmeink elfojtására. Ez azonban megbetegíti az érzelmi testünket, és elvonja a KÁ-t, vagyis a pránát. Ezáltal diszharmonikus elmeállapotba kerülünk és a testi egészségünkre is negatív hatással van az érzelme elnyomása. A félelmek, gátlások, blokkok feloldása fontos feladat, valamit az is, hogy megtanuljuk a felszabaduló érzelmi energiákat pozitív módon irányítani, vagy legalább nem megbántani vele másokat. 

Az érzelmi energiák megélése ugyanolyan fontos, mint a jó emésztés. Ha nem tápláljuk megfelelően a fizikai testünket, vagy nem tudjuk megemészteni a táplálékot, vagy visszatartjuk a kiürítendő anyagcseretermékeket, akkor megbetegszünk. Ugyanez igaz az érzelmi testünk energiacsere-folyamataira is. A Hathorok elképzelése szerint az érzelmek elfojtása, nem-megélése vagy elutasítása akadályt képezhet a spirituális fejlődésünknek egy bizonyos szintjén. Nagyon sok karizmatikus spirituális tanító küszködik az érzelmi energiák elnyomása miatt kialakult problémákkal,ugyanis az érzelmi energiák megélése és keringetése megfelelően érett és tudatos kapcsolatrendszert is feltételez, amiből egy "emelkedett" tanító általában kivonja magát, és minden érzelmi kapcsolatát alárendeli a vele szemben gyakorlandó tekintélyelvűségnek és feltétel nélküli engedelmességnek. Ez viszont mindkét fél részéről általában torzítja a megnyilvánuló érzelmek minőségét. A Hathorok végkövetkeztetése: 

"Van egy létfontosságú, egyedülálló és pozitív rezgés, amely akkor jön létre, amikor valaki egy bizonyos érzelmet érez: agy érzelmi rezgéstartomány, amelyet feltétel nélküli elfogadásnak és feltétel nélküli szeretetnek hívnak. Ez a sejtek között olyan harmonikus rezgést hoz létre, amely pozitívan hat a DNS-re, erősíti, lehetővé téve a még pontosabb informácótárolást. Ez a pozitív rezgés mindig létrejön a feltétel nélküli elfogadás és szeretet érzésekor. Ha engeditek végigáramlani az érzelmi testeteken a feltétel nélküli elfogadás és szeretet energiáját, akkor ezzel kezdetét veszi a mély gyógyulás és az egyensúly kialakulásának folyamata."

Nincsenek megjegyzések: