2018. november 9., péntek

A hang-tudat

A hét sámáni tudatszint közül a hetedik, a hang-tudat leírása következik Dirk Gillabel cikke alapján:
A zenéd hallatán táncra perdül a lelkem;
A szél morajlásában hallom fuvoládat;
A tenger hullámai adják táncom ritmusát.
A természetben mindenhol
Hallom, ahogy szól a zenéd, Szerelmem;
Miközben a lelkem táncol, dalban mondja el örömét.


/Hazrat Inayat Khan/

A hang minden teremtett és nem teremtett létezés alapja. A Kelet spirituális doktrínáiban az első isteni hang az Óm ősi rezgése, melyet sabda-brahmannak, vagy Isten Hangjának is neveznek. A jógik és a misztikusok szerint világszerte ez az őshang olyan, mint egy méhraj zümmögése. Ezt a zümmögést, döngicsélést hallhatjuk meditáció közben. Ezt a hangot át tudjuk alakítani belső fénnyé is. A fény tudatában fürödve a gondolataink is megtisztulnak, az Elsődleges Hang hallása pedig az Isteni tudat állapota felé visz. Ezt a hangot nem halljuk a hétköznapi életben, bár mindent átható. Ezért üljünk le, meditáljunk, csendesítsük el az elmét, és hallgassuk az Önvaló hangját. Fókuszáljunk az Elsődleges Hangra, és idővel meg fogjuk hallani.

A sámán gyakorlata abból áll, hogy majdnem zárt szájjal zümmögünk, a méhekhez hasonló hangot kiadva. egy figyelmeztetés: amikor meghalljuk az Elsődleges Hangot, vagy egy másik hangot az alsóbb szférákból . akkor azonnal kapcsoljuk ki. A rádióhoz hasonlóan, teljes irányítást kell szereznünk az általunk hallott hangok fölött. Kapcsoljuk be és ki, ismételten addig, amíg nem tanuljuk meg teljesen irányítani. Ha nem tesszük meg ezt a kezdetektől, akkor lehet, hogy nem fogjuk tudni kikapcsolni. Folyamatosan hallani fogjuk napi huszonnégy órában. Ezt nem mindenki tudja elviselni, és nem egy ember bolondult már bele.

Az Elsődleges Hang mindenütt jelen van, amikor az elménk ráhangolódik a rezgésére. Réges-rég keletkezett (igazából az időn túl létezik), ahogy a szentírások mondják. A szent szövegek szerint "kezdetben volt az Ige", de emlékezzünk rá, hogy az idő egy fizikai tapasztalat. A teremtés egy zajló folyamat. Az Elsődleges Hang viszont egy vég nélküli hang, mely az egész kozmoszban ott rezeg, és minden pillanatban megteremti, fenntartja és elpusztítja azt. A részei vagyunk. Lényünk legalapvetőbb szintjén hang formájában létezünk. Ezen felül az összes testünk, a mentális, asztrális és fizikai mind rezeg és a saját jellegzetes hangjaival rendelkezik. Mindennek megvan a saját hangja: az élőlényeknek, a szervetlen anyagnak, az energiáknak, még az elvont fogalmaknak és a pszichológiai problémáknak is.

Ahhoz, hogy megtapasztaljuk a hang-tudat szintjének teljességét, meg kell valósítani önmagunkat, mint hang-lányt. A megvilágosodott ember még egy lépéssel továbbmehet és hang-lényként teremtővé válik. Isten minden élőlényben jelen van, és lehetővé teszi azt, hogy mi is teremtőkké váljunk. Hosszú időbe telik, míg az emberi evolúció hang-szintjére emelkedünk. A teremtés alsóbb szintjein azonban elég könnyű dolgozni a hanggal. Sokat segíthet a személyes fejlődésünkben.

A hang ismerete az univerzum ismeretét jelenti. Ezért meg kell értenünk, hogy mi az a hang, és mit tehetünk vele. A hang segítségével változásokat lehet elindítani. ha tiszták a szándékaink, akkor a hangot vagy a zenét magunk és mások hasznára tudjuk fordítani. Az elmúlt századokban a zenét három kategóriára osztották. A Musica Mundana az Univerzum, a makrokozmosz, a mérték, a súly és a számok harmóniája (filozófiai értelemben), az évszakok, a nappal és éjszaka harmóniája. A Musica Humana a lélek zenéje, az ember, a mikrokozmosz, mint a makrokozmosz visszatükröződésének harmóniája. A Musica Instrumentalis annak az áldott lénynek a zenéje, aki képes befogadni isten kozmikus szépségét és harmóniáját és képes lefordítani azt emberi mértékre hangszeres zeneként. A hermetikus filozófusok a szférák harmóniájáról beszéltek, a saját tapasztalataik alapján, amikor eggyé váltak a Természettel és érezték, élték annak zenéjét.

Sokszor észre sem vesszük, de folyamatosan hangok vesznek körül bennünket. Minden nap hatással vannak ránk a hanghullámok. Felébredünk az ébresztőórára, zajos autóban és még zajosabb úton megyünk dolgozni, az autórádión a híreket hallgatva. A munkahelyünkön órákon keresztül hallgatjuk a számítógépek vagy gyártósorok zaját. A fárasztó nap után hazamegyünk és leülünk a TV elé, melyből a reklámok és filmek élénk zaja dől. Még ha egy teljesen csendes helyen lennénk is, hallani fogjuk a hangokat a fülünkben, a testnedvek és más testi funkciók hangját, Megszoktuk, hogy automatikusan reagálunk bizonyos hangokra: a tűzoltóautó, rendőrség, mentő szirénájára, vagy a telefon csörgésére, csipogására. A hangnak mélyreható ereje van. Ki az, akit nem hat meg, ha egy baba sír? A főnökünk hanglejtése meghatározhatja az iroda hangulatát egész napra. A hangok irritálnak vagy ellazítanak. A sámánok a csörgők és dobok hangja által idézik elő a transzállapotot.

A zene nem csak felemeli a lelket, hanem sok finom szinten okoz változásokat. Fontos, hogy harmonikus zenét hallgassunk, vagy legalább olyan zenét, amelytől jobban érezzük magunkat. manapság nagyon sok a diszharmonikus zene, ami zavaró energiákat teremt a lélek szintjén. Különösen a gyerekek esetében, akik a természetüknél fogva teljesen nyitottak a külső befolyásokra, ez károsan befolyásolhatja a fejlődésüket. A finomabb szinteken, a hang- és tánclények (a tánc is a hang egy kifejeződése) nagyon érzékenyek a rezgésekre és a magasabb esztétikára. A hangban és zenében előforduló diszharmónia és a zavaró mozdulatok ingerültté és mérgessé tehetik őket. Erre mindig emlékeznünk kell. Ne becsüljük alá ezeknek a lényeknek a fontosságát, mert mindenhol ott vannak. Erős rezgéseket bocsátanak ki, ami az emberek sorsára hat. Az, aki ostobán bánik a hanggal és a mozgással, ne számítson kozmikus jószerencsére. A viselkedésével megzavarja a saját auráját, és így a kedvező rezgések egyre nehezebben érik el. Ugyanakkor magíra haragítja a hang-és tánclényeket. Így a negatív erők befogadójává válik. Legyünk tudatosak arról, hogy mit teszünk magunkkal. A hang nagy erőt képvisel. Ezt a mágiában, a varázsigék esetében is figyelembe veszik. A mágusok tudják, hogy az emberi hang rezgése képes megváltoztatni az asztrálenergiát és így hatást gyakorolni a spirituális és emberi lényekre. sajnos sok ember, aki használja a mágiát, nincs tisztában a tettei következményével. Az egó önző élvezetre törekszik, és nem mindig törődik a következményekkel. Amit kiküldünk,azt fogjuk majd visszakapni. Az általunk létrehozott hanghullámok előbb-iutóbb visszatérnek hozzánk. Hacsak nem vagyunk tapasztalt mágusok, vagy nem látjuk tisztán az ok-okozati összefüggéseket, jobb, ha a saját lelki fejlődésünkre használjuk a hangot.

Ha szeretnénk dolgozni egy bizonyos problémán, először érzékeljük a rezgését. A probléma sokrétű lehet. Lehet fizikai, pszichológiai, spirituális, egy frusztráció, egy érzelem, egy munkahelyi vagy párkapcsolati probléma. Bármi is legyen, meg kell éreznünk, hogyan "hangzik". üljünk le egy nyugodt helyre és kezdjük el kifejezni hangban. hagyjuk, hogy a hangok egyszerű és primitív módon jöjjenek elő. Töltsünk el legalább fél vagy egy órát e hangok kifejezésével, mire egy mantra vagy egyszerű dal lesz belőle, mely kapcsolatban áll a problémánkkal. Így jönnek létre a mantrák. Csak a hang fontos. A hangmagasság, a szavak vagy mondatok nem számítanak. Így énekelnek a sámánok. Torokhangokat használnak, nem szavakat, vagy klasszikus dalokat.

Ha minden nap énekeljük a mantrát, a megfelelő fókusszal és figyelemmel, az közvetlenül hatni fog a pribléma finom okára. A mantra hatása két aspektusban jelentkezik. A negatív aspektus a fizikai, pszichés vagy spirituális szinten jelen lévő blokk. A pozitív aspektus a még ki nem elégített vágy. A mantra feloldja a blokkot és stimulálja a blokkolt energiát, hogy felszabadítsa magát. A hang éneklése helyett búghatunk vagy zümmöghetünk is.

Mivel mindennek van saját hangja a természetben és az univerzumban, a hangvibrációján keresztül kapcsolatba léphetünk velük: emberekkel, tárgyakkal, felhőkkel, kövekkel, kristályokkal, még a kozmosszal vagy Istennel is. érezzük a rezgésüket és a ritmusukat, és énekeljünk, énekeljünk, énekeljünk! Amikor használjuk a hangokat, az inspiráció világában létezünk, az egó akaratától függetlenül. Ahhoz, hogy ezt elérjük, feltétel nélkül meg kell nyílnunk. Elfogadjuk azt, ami történik, amit érzünk, amivel találkozunk, amit megtapasztalunk, kritika, ítélkezés, vélemény nélkül. Az univerzum az, ami. Nem ítélkezik, nem oszt meg, nem kategorizál, nem interpretál.

A természet csodálatos tanító. Üljünk le egy patak mellett és hallgassuk a csörgedező víz hangját. Minél erősebb az áramlás, annál jobb. A vízesés kiváló hely, hallgassuk a hangokat, és a hangokat a hangokon belül. Hallgassuk és különböztessük meg a különböző frekvenciákat. Érezzük, hogy mit tesznek ezek a hangok a testünkkel, a lelkünkkel és a szellemünkkel. Utána hallgassuk a hangokat csendes elmével, fogadjuk el a hangokat anélkül, hogy igyekeznénk analizálni őket. Hallgassuk őket úgy, ahogy vannak. Ez erőteljes élmény lehet. Egy nap meg fogjuk találni a saját dalunkat. Amikor ez megtörténik, akkor megvalósítjuk Istent saját magunkban.

Nincsenek megjegyzések: