2018. november 8., csütörtök

A Mahá-múdra

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"3.8 A húsz múdra vizsgálatáról szóló rész
Miután a satkriják gyakorlásával megtisztítottuk a nádíkat, fontos, hogy mindenki a testalkatát figyelembe véve gyakoroljon legalább néhányat a húsz módra közül az alábbi okok miatt: annak érdekében, hogy a tízféle váju a nekik megfelelő nádíkban áramoljon és akadálytalanul végezhessék a rájuk jellemző feladatokat (ahogy azt az előző részben ismertettük); annak érdekében, hogy megelőzzük a betegségek kialakulását a testben; hogy a szusumná nádí felemelkedjen és fent maradjon a brahmarandhramban; és azért, hogy a mindig vándorló tekintet megálljon és egy helyre fókuszáljon. Ebből az okból írom most le a múdrákat.
(A szusumná nádí a központi energiavezetéket jelenti, mely akkor válik aktívvá, amikor a prána és apána vájuk áramlási iránya megfordul, majd egyesülnek, és a Kundalinível együtt felemelkednek a szahaszrára (korona) csakrába. Ezt nevezik brahmarandhrának is. Amíg a tekintetünk ide-oda vándorol, képtelenek vagyunk megállítani az elme tudatalatti hullámzását. Ezért kíséri az álmodás folyamatát a szemgolyó gyors mozgása (REM – Rapid Eye Movement). A jógában éppen ezért igyekszünk eltérülés nélkül egy pontra szegezni a tekintetünket meditáció közben.)
Múdrák: húszféle múdra létezik: 1. mahámúdra; 2. nábhó múdra; 3. uddíjána bandha múdra; 4. dzsálándhára bandha múdra; 5. múlabandha múdra; 6. mahábandha múdra; 7. mahádéva múdra; 8. khecsarí múdra; 9. viparíta karaní múdra; 10. jóni múdra; 11. vadzsrólí múdra; 12. sakti csalana múdra; 13. tátaka múdra; 14. mandúlka múdra; 15. samábháví múdra; 16. asviní múdra; 17. pásiní múdra; 18. káka múdra; 19. matangí múdra; 20. bhudzsanga múdra.
1. Mahá múdra: Nyomjuk a bal sarkunkat szorosan a végbélhez, a jobb lábunkat pedig nyújtsuk ki előre. Ellenőrizzük, hogy a sarkunk érinti-e a padlót, és a lábujjaink felfelé mutatnak. Fogjuk meg a jobb lábunk nagylábujját a jobb kezünk ujjaival. Nyomjuk az állunkat szilárdan a mellkashoz és tartsuk a tekintetünket a két szemöldök között. Hasonlóképpen követve a fenti instrukciókat ismételjük meg a múdrát úgy is, hogy a jobb sarkunkat nyomjuk a végbélhez és a bal lábunk van kinyújtva.
Hatásai: megszünteti a vájuk következő betegségeit: tuberkulózis, asztma, köhögés és légúti betegségek, bélelzáródás, a lép betegségei, emésztési nehézségek.
(A mahá múdra akkor hatásos, ha ráülünk a sarkunkra úgy, hogy pontosan a gátat nyomja, így stimulálva a múla bandhát. Ürítsük ki a tüdőt, és kumbhakát alkalmazva, egyenes gerinccel hajtsuk végre a dzsálándhára és uddíjána bandhákat is a pózban. Több légzéscikluson keresztül ismételhetjük a gyakorlatot mindkét oldalon.)

Nincsenek megjegyzések: