2018. december 29., szombat

A dzsánusírsászana hatásai

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Fontos megfigyelés
Ha csak egy-két percig gyakoroljuk az ászanát, akkor ne panaszkodjunk, hogy nem érezzük a hatását. Bármennyi erőfeszítést tudunk is tenni, ha naponta legalább 5-10 percig gyakoroljuk az ászanát, akkor néhány napon belül megtapasztaljuk a hatásait. Ez kétségtelen. Ha a megadott szabályok szerint gyakoroljuk fél-egy óráig, akkor megkapjuk az alább említett eredményeket.
1. Megszűnnek a lép betegségei
2. Az alacsony, de kitartó hasi lázban szenvedők észre fogják venni, hogy a láz, az abból fakadó vérszegénység és az ahhoz hasonló betegségek megszűnnek.
A folyamatosan ismétlődő köhögés, puffadás, hasi görcsök és a tuberkulózis első szimptómái megszűnnek. Az emésztőszervi dósák eltávolításának következtében az emésztőerő növekszik és a megfelelő időben fogunk éhségérzetet tapasztalni. Amikor nagyon éhesek vagyunk, fontos, hogy szattvikus ételeket együnk, melyeket tiszta ghíben, tehéntejben vagy kecsketejben főztek. A lapított rizst, sült mogyorólisztből vagy csicseriborsóból készült ételeket – az ilyen tamaszikus ételeket sohasem szabad megenni. A jó minőségű gyümölcsök és gyökeres zöldségek fogyasztása nagyon hasznos.
Amikor éhesek, egyes emberek gondolkodás nélkül megeszik a legszörnyűbb ételeket is. Ez egy sajnálatos dolog. Emiatt kapják el a különböző betegségeket és szenvednek.
Ha a fent említett szabályoknak megfelelően gyakoroljuk a dzsánusírsászanát, akkor mindazok a betegségek, melyek akadályozzák a vizelet és a széklet kiválasztását, növelik a hőt a nádíkban, és növelik a vátát, ha bármi ilyen betegség felbukkan, akkor a gyökerénél meg lesz semmisítve, és a gyakorló nagyon hamar jó egészségnek fog örvendeni.
A fej zúgása, a szemek égése, a test gyengesége, a húgyutak égető érzése, az emésztési zavarok és a székrekedés miatt felgyűlt méreganyagok által okozott láz, az étvágytalanság és a rossz szájíz, a lustaság és a letargia, ezek mind megszűnnek, ha a legmagasabb előírások szerint gyakoroljuk az ászanát. Vagyis a környező nádík gyengesége által okozott minden betegség megszűnik.
Fontos mindig emlékezni arra, hogy az olyan ászanákat, mint a dzsánusírsászana, a jobb és a bal oldalra is gyakorolni kell. Ennek az az oka, hogy a testünknek egyforma erősnek kell lennie bal és jobb oldalon is. Mostanában a modern játékok is testgyakorlatok során csak a testünk egyik oldala erősödik meg, anélkül, hogy a vérkeringés megfelelően kialakulna a másik oldalon. Ez bénulást és egyéb hasonló betegségeket idézhet elő. Ezért minden ászanát egyformán kell gyakorolni a bal és a jobb oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: