2018. december 25., kedd

Tírjang mukha ékapáda pascsimóttánászana

4.31 Tírjang-mukha ékapáda pascsimóttánászana jobb oldal
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"10. Tírjangmukha ékapáda pascsimóttánászana (4.31-32)
Ennek a póznak huszonkét vinyászája van. A nyolcadik és a tizenötödik vinyásza az ászana szthiti. Az elsőtől a hetedikig az ászanák az ardhabaddha-padma-pascsimóttánászana szabályait követik. De a hetedik vinyászában nyújtsuk ki a bal lábunkat egyenesen, és hajlítsuk vissza a jobb lábat úgy, hogy hátrafelé nézzen. Ezután gyakoroljuk a többi vinyászát a pascsimóttánászana kramával és az ardhabaddhapadma pascsimóttánászanával megegyezően.
Hatásai: Nem csak megelőzi az elefantiázist, hanem megszünteti az összes tisztátalanságot és a lerakódást a lábak ízületeiben és idegeiben, hanem erőt és gyorsaságot is ad a sétához és a futáshoz. Megtisztítja a környező nádíkat, megszünteti a zsibbadást, valamint kiegyensúlyozottá és gyorssá teszi a vérkeringést.
Ha a nők megfelelően gyakorolják ezt, akkor könnyen és kényelmesen fognak szülni. De ezt a terhesség előtt kell gyakorolniuk. A fogantatás után a pránájámán kívül nem szabad olyan ászanákat gyakorolni, melyek nincsenek kifejezetten említve.
4.32 Tírjang-mukha ékapáda pascsimóttánászana bal oldal
(A tírjangmukha-ékapáda-pascsimóttánászana ugyanolyan féloldalas póz, mint az előző ardhabaddha-padma-pascsimóttánászana. Ezért a vinyásza számolás is azzal megegyező lesz, bár a póz végrehajtása eltér. A jobb lábunk vírászana pozícióban van, a combok párhuzamosak, és a két ülőcsont a talajon van. A fejünket a két térd között közelítjük a talajhoz. A póz hatásainál az idegek és az ízületek tisztítása van említve, mivel az ájurvéda szerint mindkettő azonos szövethez tartozik. A póz csípőnyitó hatása miatt elősegítheti a könnyű szülést, de terhesség közben nem javasolt az előrehajlító ászanák végzése, főleg a harmadik hónap után. Krishnamacharya viszonylag engedékenyen kezeli az ászana-gyakorlást a terhesség első három hónapjában, de nyugati viszonyok között inkább a fizikai terhelés és az ászana-gyakorlás mellőzését szoktuk javasolni az első trimeszterben.)

Nincsenek megjegyzések: