2018. december 23., vasárnap

Ardhabaddha-padma-pascsimóttánászana

4.29 Ardhabaddhapadma pascsimóttánászana (jobb oldal)
 Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"9. Ardhabaddha-padma-pascsimóttánászana (4.29-30. ábra)
Ez a póz huszonkét vinyászából áll. A nyolcadik és a tizenötödik az ászana szthiti. A hetedik vinyászáig a pascsimóttánászana vinyásza kramának megfelelően gyakoroljunk. De a hetedik vinyászában nyújtsuk ki előre a bal lábunkat. Helyezzük a jobb lábunkat a bal combra úgy, hogy a jobb sarkunk az alhas bal oldalához érjen. Vigyük át a jobb kezünket a hátunk mögött és fogjuk meg a jobb nagylábujjat az ujjainkkal. Fogjuk meg a kinyújtott bal lábunk nagylábujját a bal kezünk ujjaival. A többi vinyásza során kövessük a pascsimóttánászanával megegyező kramát. Magában a nyolcadik vinyászában helyezzük a fejünket a bal lábunk térdére. A 9-14. vinyászák ugyanazok, mint a pascsimóttánászanában. De a 15. vinyászában egyenesítsük ki a jobb lábunkat és helyezzük a bal lábunkat a jobb combra úgy, hogy bal sarkunk az alhas jobb oldalához érjen. Vigyük át a bal kezünket a hátunk mögött, és fogjuk meg a bal nagylábujjunkat az ujjainkkal. Fogjuk meg a kinyújtott jobb láb nagylábujját a jobb kezünk ujjaival. Engedjük le a fejünket, és helyezzük a nyújtott láb térdkalácsára. Ez a tizenötödik vinyásza. A nyolcadik és tizenötödik vinyászákat végezzük récsakával, behúzva a hasat és kiegyenesítve a lábunkat. Ne felejtsük el ezeket a szabályokat, amikor ezt a szthitit gyakoroljuk. A 16-22. vinyászák közben kövessük a pascsimóttánászana vinyászára vonatkozó kramát.
Hatásai: Megszünteti az alhas összes betegségét. Megtisztítja az apána vájut és segít felébreszteni a Kundalinít. Terhes nők ne végezzék.
4.30 Ardhabaddhapadma pascsimóttánászana (bal oldal)
(Az ardhabaddha-padma-pascimóttánászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászanába.
Astau: Kilégzésre helyezzük féllótuszba a jobblábunkat, fogjuk meg hátulról a jobb nagylábujjunkat a jobb kezünkkel, a bal kinyőjtott láb nagylábujját a bal kezünkkel, majd hajoljunk előre. Ez az ardhabaddha-padma-pascsimóttánászana. Tartsuk ki annyi ideig, ameddig szeretnénk.
Nava: Belégzésre egyenesedjünk fel és bontsuk a kulcsolást, majd kilégzésre helyezzük a tenyereinket a talajra a csípők mellett (dandászana).
Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat a levegőbe nyújtott lábakkal (utpluthi vagy utthita-dandászana), majd vigyük hátra a keresztezett lábakat a tenyereink között, lehetőleg a talaj érintése nélkül.
Ékádasa: Kilégzésre érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Belégzésre ugorjunk előre dandászanába.
Pancsadasa: Kilégzésre helyezzük féllótuszba a bal lábunkat, fogjuk meg hátulról a bal nagylábujjunkat a bal kezünkkel, a jobb kinyújtott láb nagylábujját a jobb kezünkkel, majd hajoljunk előre. Ez az ardhabaddha-padma-pascsimóttánászana. Tartsuk ki annyi ideig, ameddig szeretnénk.
Sódasa: Belégzésre egyenesedjünk fel és bontsuk a kulcsolást, majd kilégzésre helyezzük a tenyereinket a talajra a csípők mellett (dandászana).
Szaptadasa: Belégzésre emeljük ki magunkat a levegőbe nyújtott lábakkal (utpluthi vagy utthita-dandászana), majd vigyük hátra a keresztezett lábakat a tenyereink között, lehetőleg a talaj érintése nélkül.
Astadasa: Kilégzésre érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Navadasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Ékónavimsatihi: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Vimsatihi: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánádszanába.
Ékavimsatihi: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.
Dvávimsatihi: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába és érkezzünk meg szamaszthitibe.)

-->

Nincsenek megjegyzések: