2018. december 8., szombat

Pársvóttánászana

4.8 Pársvóttánászana - bal oldal
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"2. Pársvóttánászana (4.8, 4.9 ábra)
Álljunk a tádászana kramába, szívjuk be a tiszta levegőt az orrunkon keresztül, és gyakoroljuk a kumbhakát. Álljunk akkora terpeszbe, hogy a lábaink két és fél mozham (kb 1 m) távolságban legyenek, és kulcsoljuk össze a kezeinket a hátunk mögött. Lassan fújjuk ki a levegőt, forduljunk oldalra és hajoljunk előre a bal lábunkra, az arcunkat pedig helyezzük a bal térdkalácsunkra. Ekkor mindkét lábnak egyenesnek kell lennie és nem szabad egyik irányban sem hajlania. Miután valameddig ebben a helyzetben maradtunk, lassan szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül, miközben kissé megemeljük a fejünket. Egyenesítsük ki a testünket, egyenesedjünk fel, és miután visszatértünk a kiinduló pozícióba, forduljunk a jobb oldalra. Miután átfordultunk, először álljunk egy percig, és utána hajoljunk előre a jobb oldalra. Miközben előrehajolunk a jobb oldalra, lélegezzünk ki az orrunkon keresztül, ahogy korábban tettük, és szilárdan helyezzük a fejünket a jobb térdkalácsra. Ahogy korábban említettük, mindkét lábunknak egyenesnek kell lennie és nem szabad egy kicsit sem behajlítani őket. Ahogy mindkét oldalon gyakorolunk, idővel képesek leszünk a fejünket négy angulával a térdeink alá helyezni. Ezután, ahogy fent említettük, lassan emeljük fel a fejünket miközben belélegzünk az orrunkon keresztül, és egyenesedjünk fel. Miután függőleges helyzetbe kerültünk, ugorjunk vissza tádászana szthitibe. Ezt a pársva uttánászanát férfiak és nők is végezhetik (öt vinyászából áll).
4.9 Pársvóttánászana - jobb oldal
(Krishnamacharya szinte mindegyik ászana végzése esetén ajánlja a kumbhakák végzését. Kezdő szinten persze elegendő a vinyászkat a légzéssel összehangoltan végezni, és egyenletesen lélegezni a szthitiben, vagyis magában a pózban. Krishnamacharya több helyen hangsúlyozza az egyenes térdeket az előrehajlító pózokban, ami nyugati emberek esetében nem mindig könnyen kivitelezhető, mivel a combhajlító izmok rövidek lehetnek. Ha nem tudunk túlzottan mélyre menni egyenes térdekkel, vagy görbe a hátunk, akkor érdemes egy kicsit hajlítani a térdeket eleinte. A pásvóttánászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre lépjünk hátra a tádászanából kb egy méteres terpeszbe a bal lábbal és kulcsoljuk a karokat a derekunk mögött. Fordítsuk ki a csípőt is balra.
Dvé: Kilégzésre döntsük előre a törzset a bal lábunkra, és maradjunk a pózban legalább öt-tíz lélegzetvételnyi időig.
Tríni: Belégzésre egyenesedjünk fel és maradjunk úgy egy percig.
Csatvári: Kilégzésre forduljunk át a jobb lábunk irényéba a medencével és a törzzsel, és hajoljunk előre. Maradjunk a pózban annyi ideig, ameddig a bal oldalon is.
Pancsa: Belégzésre egyenesedjünk fel és maradjunk így egy percig, majd ugorjunk vissza szamaszthitibe. Ez az utolsó mozdulat már nem számít külön vinyászának, mivel csak a visszatérést jelenti a kiinduló helyzetbe.)

Nincsenek megjegyzések: