2018. december 1., szombat

Ashtanga-könyv - összefoglalás

Végére értem az Ashtanga-könyvnek, melyben az Ashtanga vinyásza jóga hat sorozatának összes ászanáját igyekeztem részletesen ismertetni. Aki szeretné begyakorolni a sorozatokat, annak valószínűleg hasznos lehet a könyv. Az első és a második sorozat leírásánál Gregor Maehle "Ashtanga Yoga - Practice and Philosophy" és "Ashtanga Yoga - Intermediate series" könyveit használtam fel, illetve fordírtottam le. Az első könyvben a Jóga-szútra részletes magyarázata is helyet kapott, amit szintén megtaláltok a blogomban magyar nyelven. Mivel itthon a kiadók nem nagyon kapkodnak az Ashntaga-könyvek iránt, a fordítások és a többi írásaim egyelőre itt a blogban olvashatók, de ha lesz rá lehetőség, szívesen megjelentetem nyomtatásban vagy e-könv formátumban is. 

Gregor Maehle nem folytatta az Ashtanga-sorozatok leírását a második sorozaton túl, így a teljesség kedvéért ezt én magam végeztem el, ennek értünk most a végére. Tehát a harmadik-hatodik sorozat pózainak leírásai tőlem származnak, az ászanák neveire és azok jelentéstartalmára vonatkozó részletes információkkal együtt. Gregor Maehle a klasszikus Ashtanga-jóga magasabb ágaival folytatta, megírta a "Pranayama - the Breath of Yoga" és a "Yoga Meditation" című könyveket, melyek fordítása már szintén megjelent itt a blogban Pránájáma-könyv és Meditáció-könyv címkével. Aki szeretné esetleg egybeszerkesztve olvasni ezeket a könyveket, annak érdemes rászánnia egy kis időt arra, hogy összemásolja a különálló blogbejegyzéseket egy fájlba, és olvassa ekönyv-olvasón vagy végső esetben kinyomtatva.

Gregor Maehle ötödik könyve a "Samadhi - The Great Freedom" címet viseli, és a szamádhi gyakorlásáról szól. Ezt a könyvet nemrégiben rendeltem meg, és várom a megérkezését, amikor is elkezdem azt fordítani a hétvégi blogbejegyzések gyanánt. Kedden és csütörtökön maradnak a Krishnamacharya-könyvek, amelyek közül a Jóga-makarandánál járok, és nem sokára elérkezünk az ászanákról szóló részhez. Hétfőn, szerdán és pénteken továbbra is a saját ihletettségű írásaim fognak megjelenni a blogban. Addig is, amíg nem fut be a Szamádhi-könyv, a hétvégi bejegyzésekben is a Jóga-makaranda fordításaival fogok haladni. 

A jövőre vonatkozó terveim szerint megtartanám a blog jelenlegi formáját, és amikor kifut a Krishnamacharya-könyv, akkor fokozatosan elkezdem a régebbi klasszikus művek fordítását, a hétvégi bejegyzésekben pedig a Szamádhi-könyv fordítása fog először megjeleni, majd visszatérünk még egy-két ászanával kapcsolatos anyag ismertetésére is. Mindenkinek további jó olvasást kívánok, illetve magamnak pedig elegendő időt, hogy el tudjam készíteni a blogbejegyzéseket. 

Az Ashtanga vinyásza jóga rendszere nekem abban a megközelítésben tűnik teljesnek, ahogy Gregor Maehle kezeli, vagyis nem tekinti önmagában álló célnak az ászanák terén elért emberfeletti teljesítményt, hanem hozzáteszi a pránájámát és a meditációs gyakorlatokat is. A blogom is voltaképpen ezt a célt szolgálja. Az ászana-gyakorlás mellett megismerkedhetünk a pránájámával, különböző légző- és meditációs, koncentrációs technikákkal, valamint a mögöttük álló elméleti és filozófiai háttérrel, illetve arról is szó esik, hogy az életünk, személyiségünk, világnézetünk egyéb aspektusai milyen kapcsolatban lehetnek a jógával és hogyan illeszthetők bele a spirituális fejlődésünkbe. Mindehhez hozzájön még az az ősi tudás, ami a természetvallásokban, a sámáni hagyományokban és a mai sámánok, tudók által kapott és közvetített tanításokban ránk maradt, csak hogy egy kicsit globális vagy univerzális kontextusba is kerüljön a lélekről szóló tudás.  

Nincsenek megjegyzések: