2018. december 22., szombat

A pascsimóttánászana további változatai

4.23 Adhómukha pascsimóttánászana 5
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

A vinyásza krama rendszerben elméletileg minden ászanát álló szamaszthitivel kezdenek, és a talajpózok esetén a fent ismertetett vinyászákon keresztül jutnak el ülő vagy fekvő helyzetbe, majd az ászana befejeztével szintén egy kör napüdvözleten keresztül jutnak vissza szamaszthitibe. Ha a pascsimóttánászana több változatát szeretnénk végezni egymás után, akkor háromféle lehetőség közül választunk:
4.24 Adhómukha pascsimóttánászana 6
  1. Közvetlenül egymás után hajtjuk végre az egyes változatokat a megadott számú időtartamban, és csak a legelején és a végén végzünk vinyászát.
  2. Mindegyik változat után végzünk egy „fél” vinyászát, vagyis hátraugrunk csaturangába, majd a felfelé és lefelé néző kutyapóz után ismét visszaugrunk ülő helyzetbe, és végrehajtjuk a következő pózt. Ezt a módszert szoktuk alkalmazni az Ashtanga gyakorlásnál is.
  3. 4.25 Úrdhvamukha pascsimóttánászana 1
    Mindegyik pózt szamaszthitiből kezdjük vinyászával, és vissza is térünk szamaszthitibe, mielőtt a következő póznak nekikezdünk. Ez az úgynevezett „teljes vinyásza” gyakorlás, mely sokkal fárasztóbb, mint az előző kettő.
A pascsimóttánászana további formái:
4.26 Úrdhvamukha pascsimóttánászana 2
4.21: Adhómukha pascsimóttánászana 3 – a bal kezünkkel megfogjuk a jobb csuklót a talpunk alatt, és a fejünket a térdünkre helyezzük( a kép az alőző bejegyzésben van).
4.22: Adhómukha pascsimóttánászana 4 – a kézkulcsolás ugyanaz, mint az előbbi pózban, de az állunkat helyezzük a térdre vagy a térd alá (a kép az alőző bejegyzésben van).
4.23: Adhómukha pascsimóttánászana 5 – felülről fogjuk meg a talpunkat úgy, hogy az egész tenyerünket a talpakra helyezzük.
4.27 Úrdhvamukha pascsimóttánászana 3
4.24: Adhómukha pascimóttánászana 6 – a két tenyerünket a padlóra helyezve nyújtjuk a karjainkat a lábak mellett előre, az állunkat a térdre vagy a térd alá helyezzük.
4.25: Úrdhvamukha pascsimóttánászana 1 – hátragördülünk ekepózba, megfogjuk a nagylábujjakat, és igyekszünk a törzset visszaengedni a talajra.
4.28 Úrdhvamukha pascsimóttánászana 4
4.26: Úrdhvamukha pascsimóttánászana 2 – ugyanaz, mint az előző póz, csak a törzset igyekszünk annyira visszafektetni a talajra, hogy a térdeink a homokunkhoz érjenek.
4.27: Úrdhvamukha pascsimóttánászana 3 – ugyanaz, mint az előző póz, csak az ujjakat vagy a csuklót kulcsoljuk a talpunk alatt.
4.28: Úrdhvamukha pascsimóttánászana 4 – ugyanaz, mint az előző póz, csak a tenyerteinket a talpainkra helyezzük úgy, hogy a csuklóhajlatok a lábujjakat érintik.)

Nincsenek megjegyzések: