2018. december 15., szombat

Úrdhvamukha svánászana

4.17 Úrdhvamukha svánászana
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"6. Úrdhvamukha svánászana (4.17)

Ennek a póznak négy vinyászája van. Az első három ugyanaz, mint az uttánászana esetében. A negyediket ugyanúgy hajtsuk végre, mint a csaturanga-dandászanában. De a csaturanga-dandászanában mindenhol négy angula a távolság a testünk és a talaj között. Ebben a pózban a tenyerek és a lábujjak csaturanga-dandászanában vannak. Viszont, miközben a testünk alsó részét a lábujjaktól a combokig ugyanúgy tartjuk, mint a csaturanga-dandászanában, a felsőtestünket emeljük fel. Ellenőrizzük, hogy a köldökünk a tenyereink között legyen, és hajtsunk végre púraka kumbhakát. Próbáljuk előrenyomni a mellkast, amennyire lehetséges, emeljük magasra az arcunkat, és nézzünk az orrhegyünkre. Tegyünk erőfeszítést a gyakorlásba, amíg nem tudunk tizenöt percig ebben a pózban maradni.

Hatásai: Nem lesz görnyedt a tartásunk. Az apána váju megtisztul az alhasban, és megerősödik az emésztő erőnk. A negyedik vinyásza maga az ászana szthiti. Ezután térjünk vissza szamaszthitibe. Tanulmányozzuk alaposan a fenti képet."

(Az úrdhvamukha svánászana vinyászái megegyeznek a csaturanga-dandászanánál felsorolt vinyászákkal, de nem a negyediket, hanem az ötödik vinyászát tartjuk ki, Krishnamacharya szerint tizenöt percig. Ha a csaturanga után közvetlenül, ugyanabban a légzésszünetben homorítjuk a testünket, akkor negyedik vinyászának is tekinthetjük. A rüszt és a tenyerek kivételével minden más a levegőben van. A térd átfeszítve, a farizmok, a gerincfeszítő és a lapockazáró izomcsoportok is aktívak, a vállainkat pedig maximálisan hátrahúzzuk. A fejet vagy teljesen hátra lehet hajlítani, vagy némi ívet hagyjunk a nyakunk hátulsó oldalán. A dristiket csak néhol említi Krishnamacharya, de a legáltalánosabb az orrhegyre irányított tekintet, főleg hosszabban kitartott pózok esetében. A másik gyakori dristi a bhrúmadhja, vagyis a két szemöldök közé irányított tekintet. Itt látjuk, hogy nem csak a tekintet van az orrhegyen, de a dzsálándhára bandha is aktív, mivel Krishnamacharya a mellkasához közelíti az állát.)

-->

Nincsenek megjegyzések: