2018. december 20., csütörtök

A pascsimóttánászana befejezése

4.21 Adhómukha pascsimóttánászana 3.
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"A pascimóttánászana sok formával rendelkezik. Miután először gyakoroltuk az ászanát úgy, hogy az arcunkat a térdünkhöz nyomtuk, nyomjuk az állunkat a térdünkhöz, majd helyezzük az állunkat három angulával a térd alatt a sípcsontra. A tizedik vinyászában emeljük meg a fejünket. A tizenegyedik vinyászában nyomjuk a tenyereinket szilárdan a talajba, és emeljük fel az egész testünket a levegőbe, majd egyensúlyozzunk vele úgy, hogy ne érintse a földet. A tizenegyedik vinyászát utpluthinak nevezik. A tizenkettedik vinyásza a csaturanga-dandászana. A tizenharmadik az úrdhvamukha svánászana. A tizennegyedik az adómukha svánászana, a tizenötödik az uttánászana első vinyászája. A tizenhatodik az uttánászana második vinyászája. Ezután térjünk vissza a szamaszthitibe. A vinyásza részleteit csak egy gurutól szabad megtanulni.
Hatásai: megszünteti a gyomorhoz kapcsolódó összes betegséget.
Ezt az ászanát végezhetjük a talajon vagy egy matracon a testünk képességeinek megfelelően. A pascsimóttánászana krama további formáit a képek figyelmes tanulmányozásával érthetjük meg. Terhes nők ne végezzék ezt az ászanát. Csak a terhesség harmadik hónapjáig szabad végezni. A férfiak esetében nincs korlátozás az ászana gyakorlásával kapcsolatban. Ha minden nap kihagyás nélkül gyakoroljuk tizenöt percig, akkor a gyomor összes betegsége megszűnik."
4.22 Adhómukha pascsimóttánászana 4.
(A pascsimóttánászana további vinyászái:
Dasa: Belégzésre emeljük meg a felsőtestet, de az ujjakkal még kapaszkodjunk a nagylábujjakba (ugyanaz, mint a nyolcadik vinyásza)
Ékádasa: Kilégzésre emeljük ki magunkat a tenyereinken a levegőben nyújtott lábakkal (utpluthi vagy utthita-dandászana), majd a lábainkat keresztezve vigyük hátra a kezeink között. A hátraugrásnál ugyanúgy törekedjünk arra, hogy a lábaink ne érjenek a talajhoz, mint az előreugrásnál.
Dvádasa: Érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Trajódasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Pancsadasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánásdzanába.
Sódasa: Kilégzésre hajoljunk előre utténészanába.
Szaptadasa: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe (Krishnamacharya ez utolsó vinyászát nem számolja).

Nincsenek megjegyzések: