2018. december 9., vasárnap

Praszárita pádóttánászana

4.10 Praszárita pádóttánászana
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"3. Praszárita Pádóttánászana (4.10 ábra)
Álljunk tádászana kramába. Ugorjunk terpeszbe, a lábak között 3 mozham távolságot hagyva. Gyakoroljuk be, hogy egy ugrással máris a megfelelő távolságba tudjuk helyezni a lábakat. Az ugrás közben végezhetünk púraka kumbhakát vagy récsaka kumbhakát. Ne keletkezzen hang, miközben hátraugrunk és földet érünk! Most emeljük fel a karjainkat és lassan lélegezzünk ki az orrunkon keresztül. Récsaka végzése közben hajoljunk előre és döntsük előre a törzsünket a földig. Helyezzük a tenyereinket a lábaink közé és fokozatosan hátramozdítva a kezeinket, a tenyerünket helyezzük a földre. Engedjük le a fejünket a kezeink közé. Ekkor a lábainkat ne hajlítsuk be még egy kicsit sem. Miután egy darabig így maradtunk, emeljük fel a fejünket, szívjuk be a tiszta levegőt az orrunkon keresztül és lassan egyenesedjünk fel. Miután felálltunk, ugorjunk vissza tádászanába. Ezt az ászanát nőknek nem szabad gyakorolniuk a mestruáció kezdete után. Hasonlóan kövessük ezt a szabályt az uttánászana különböző változatai esetében (ez a póz öt vinyászából áll).
(A praszárita pádóttánászanában többféle kézpozíció is lehetséges, itt Krishnamacharya a talajon tartott tenyerekkel végzett változatot ismerteti. A nők esetében az összes álló előrehajlító póz végzésének kerülését javasolja a menstruáció eldső napjaiban. Ennek az lehet asz oka, hogy a törsz fordított helyzetbe kerül, vagyis a hüvely a méh fölé kerül, és ez megzavarhatja a menstruációs folyadék lefelé haladását. A praszárita pádóttánászana öt vinyászája:
Ékam: Lélegezzünk be, majd ugorjunk hátra terpeszbe, miközben visszatartjuk a levegőt.
Dvé: Kilégzésre emeljük a karjainkat oldalsó középtartásba. Végezzünk el egy mély belégzést és közben helyezzük a kezeinket a csípőre.
Tríni: Kilégzésre döntsük előre a törzsünket a talaj felé, helyezzük el a tenyereket a talajon és fokozatosan haladjunk befelé a tenyerekkel. A cél az lesz, hogy a két tenyér vállszélességben legyen a talajon, a fejünk pedig közötte.
Csatvári: Belégzésre helyezzük a tenyereinket a derekunkra, majd egyenesedjünk fel.
Pancsa: Kilégzésre emeljük a karjainkat oldalsó középtartásba, majd a levegőt visszatartva ufgorunk vissza tádászanába.)

Nincsenek megjegyzések: