2018. december 16., vasárnap

Adhómukha svánászana

4.18 Adhómukha svánászana
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"7. Adhómukha svánászana (4.18 ábra)
Ennek négy vinyászája van. Az első három vinyásza ugyanaz, mint az uttánászana esetében. A negyedik vinyászában azonban, amikor hátraugrunk csaturanga dandászanába, a testünket meg kell hajlítani. Tanulmányozzuk a képet és tanuljuk meg. Ebben a szthitiben a fejünket előre kell hajlítani, és az állunkat szilárdan neki kell nyomni a mellkasnak. Miután behúztuk és kitoltuk a hasunkat, lélegezzünk ki. Szilárdan kint tartva a levegőt, húzzuk be a hasunkat. A gyakorlás erejénél fogva meg tudjuk tanulni tizenöt percig kitartani ezt a pózt.
Hatásai: A gyomor puffadása, a böfögés, és az adzsírna vájuhoz kapcsolódó betegségek el fognak múlni. A negyedik vinyásza maga az ászana szthiti. A récsaka ereje miatt akkor fogjuk a legjobb eredményeket kapni, ha récsakában gyakoroljuk ezt az ászanát.
(A lefelé néző kutyapóz vinyászáinál ugyanúgy a napüdvözlet kilenc vinyászáját végezhetjük, és akkor a hatodik a lefelé néző kutyapóz, vagy egyből fel is vehetjük a hátraugrás után. A hátunkat tartsuk egyenesen, a sarkainkat a talajon, a térdeket teljesen egyenesen, az állunkat viszont nyomjuk a mellkashoz. A dristi itt az orrhegyen, vagy a köldökön pihen. Krishnamacharya szerint récsakában kell végezni a gyakorlatot, azaz kilégzésre, de persze ez nem lehetséges belégzések nélkül. Tehát a kilégzés utáni légzésszünetek (récsaka kumbhaka) segítségével tudjuk kihasználni a kilégzés erejét.)

Nincsenek megjegyzések: