2020. március 1., vasárnap

Hasi fájdalmak és sérv jógaterápiája

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"9. Hasi sérv, részleges fejfájás, gyomorfájás, sárgaság és alvászavar jógikus terápiája

Az alábbi ászanák és pránajámák hasznosak. Az ászanákban eltöltött időt és a pránájámák körének számát a kezelendő betegség típusa, és a kezelendő személy egészségi állapota határozza meg. Általánosságban azoknak, akik a fenti betegségektől szenvednek, székrekedése és puffadása is van. Először ezekkel kell foglalkozni, mielőtt a fő betegséget kezelnénk. A következőkben említett ászanák gyakorlása enyhíti a panaszokat: viparítakaraní, akuncsanászana, két- és féloldalas, upavistakónászana, oldalra és középre, baddhakónászana megfelelő pihenéssel az ászanák között.
Hasfájás, hasi sérv: a sírsászana, szarvángászana, és a halászana fontos. Ahogy a gyakorlásunk fejlődik, mindegyik ászana időtartamát lassan növelhetjük, tíz percig a sírsászana és a szarvángászana esetében, és két percig a halászana esetében. Három percnyi teljes pihenést és relaxációt hagyjunk meg az ászanák között. Mielőtt belekezdünk a következő ászanába, a légzésnek normálissá kell válnia; ha nem az, akkor növeljük a pihenőidőt, amíg a légzés nem normalizálódik. Mindhárom ászana esetében, a belégzés utáni légzésvisszatartás, az antar kumbhakam ne legyen több egy másodpercnél, a kilégzés utáni légzésvisszatartás pedig ne legyen több három másodpercnél. A belégzés és a kilégzés legyen finom és egyenletes.
Megjegyzés: A hasfájásnak van egy olyan típusa, melyben azt érezzük, mintha a beleink meg lennének csavarodva – parinámasulai – ebben az esetben folyékony étrend javasolt.

Nincsenek megjegyzések: