2021. március 27., szombat

A legmagasabb cél

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

    2.9. na páni-pádau nó pájur

    na csópasztham dvidzsóttamáh

    na kartá na csa bhoktá vá

    na csa prakriti-púrusau

    na májá naiva csa pránas

    csaitanjam paramárthatah

Kétszer születettek legkiválóbbjai, nem a kezek, lábak, és nem a végbél vagy a nemi szervek, sem a cselekvő vagy az élvező, sem az anyag, sem a tudat, sem a mágikus erő, sem a légzés. A legmagasabb cél maga a tudat.”

Ebben a versben a számkhja filozófia két alapvető elve van felsorolva: a prakriti (anyag, vagy inkább teremtés, Természet, immanens Isten) és a purusa (tudat, irányító, élvező, transzcendens ISTEN). A számkhja filozófia dualisztikus megközelítésében ez a két végső és örök elv, melyek nem származnak semmiből, de örök kapcsolatban állnak egymással. A számkhja egyes teisztikus irányzataiban a prakritit és a purusát is Isten aspektusainak vagy kiterjedéseinek tekintik, az Ísvara-gítá viszont azt mondja, hogy az átman mindkettőtől különbözik.

Siva itt folytatja a cselekvő érzékszervek felsorolását- A kezek, lábak, végbél és a nemi szervek, az előző versben említett beszéddel együtt a karmendriják (cselekvő érzékszervek) kategóriáját alkotják. Az öt érzékszerv szintén a prakriti részét alkotja. Végül a vers kimondja, hogy a legmagasabb igazság maga a tudatosság (csaitanjam), az az erő, mely áthatja a testet és minden élőt, és lehetővé teszi az egyéni tudatosság élményét. Az igazság két kategóriája a paramárhta-szatjam („abszolút igazság”) és a vyávahárika-szatjam (konvencionális igazság”)

Siva azt is mondja, hogy az Önvaló nem azonos a májával (mágikus erővel) sem. Ez a kifejezés a 2.6 versben is megjelent, mint a májin (mágus) energiája. A májin maga Siva, vagy az Önvaló, „az, aki varázserővel rendelkezik”. Ezt a jelzőt sokszor használja Sivára az Ísvara-gítá: 2.6, 2.27, 2.45, 3.22, 4.18, 5.27). A májá kifejezést gyakran illúziónak fordítják. A szanszkrit szövegekben azonban egy másik magyarázatot is találunk: Istennek vagy a brahmannak az az ereje, hogy létrehozza ezt a káprázat-világot, melyet a tudatlan személy a legmagasabb valóságnak hisz.

Nincsenek megjegyzések: