2021. március 2., kedd

Siva a trónuson

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

1.47. tatrászaszáda jógátmá visnuná szaha visvakrit
tédzsaszá púrajan visvam bháti dévó mahésvarah

Minden készítője, a jóga lelke leült Visnuval együtt. A nagy Úr Siva úgy ragyogott, hogy az egész univerzumot betöltötte a ragyogása.

Siva és Nárájana között nincs nézeteltérés arra vonatkozólag, hogy ki a Legfelsőbb közülük. Ebben a versben Sivát Visvakritnek nevezik, vagyis az „Univerzum építőjének”, valamint Jógátmának („A jóga lelkének”), ami a brahmanra utal. Ennek megfelelően Siva testének ragyogása olyan mértékben töltötte be az egész univerzumot, hogy még Nárájana Risit is elhomályosította.


1.48. tam té dévádidévésam sankaram brahmavádinah
vibhrádzsamánam vimalé taszmin dadrisúr ászane

A bölcsek, akik a brahmanról kérdeztek, ott látták Sivát ragyogástól övezve; aki az első az istenek között, és mindannyiuk ura, azon a hibátlan trónuson.

Siva és Visnu végül együtt ültek le a trónusra, és a bölcsek, akik egész életükben a brahmanon meditáltak, észlelték a brahman-sugárzást, ahogy körülvette Siva testét. A vimala ászana kifejezés a „szeplőtlen trónust” jelenti, de ugyanakkor vonatkozhat arra is, hogy Siva képes volt hibátlan jógapózban ülni, hiszen ő a jóga és minden ászana (jógapóz) ura is.

Nincsenek megjegyzések: