2021. március 4., csütörtök

Siva, az élőlények ura

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

1.49. jam prapasjanti jóga-sztháh szvátmanj átmánam ísvaram
ananja-tédzsaszam sántam sivam dadrisiré kila

Látták a nyugodt Sivát, aki ragyogásának nincs párja. Aki szilárd a jógában, az az Urat az Önvalóként látja önmagán belül.

Az összegyűlt bölcsek mind szilárdak voltak a jógában, vagyis legyőzték mindazokat az akadályokat, melyekről Patandzsalí beszél a Jóga-szútrában:


vjádhi-sztjána-szamsaja-pramádálaszjávirati-bhránti-darsanálabdha-bhúmikatvánavaszthitatváni csitta-viksépászté 'ntarájáh
duhkha-daurmanaszjángamé-dzsajatva-svásza-prasvászá viksépa-szahabhuvah

Az akadályok, amik az elme eltérüléséből fakadnak, a betegség, kötöttség, kétség, hanyagság, lustaság, érzéki élvezet, helytelen nézetek, képtelenség egy magasabb szint elérésére és képtelenség annak megtartására. Az eltérülésekből szenvedés és frusztráció, a test remegése, belégzés és kilégzés származik.(Jóga-szútra 1.30-31)

A bölcsek Sivát békésnek (sántam), kedvezőnek (sivam) és páratlan ragyogásúnak (ananja-tédzsaszám) látták. A tédzsasz szó a ragyogás mellett erőt, energiát is jelent. Így a bölcsek felismerték, hogy Siva nem különbözik az Önvalótól, melyet a saját szívükben tapasztaltak meg meditáció közben.


1.50. jatah praszútir bhútánám jatraitat pravilíjaté
tam ászana-sztham bhútánám ísam dadrisiré kila

Látták, ahogy az élőlények ura ott ül a trónuson. Ő az, akiből minden lény teremtődik, és ő az, akiben minden teremtés feloldódik.

Bár Sivát sokan a pusztítás uraként ismerik, e versben a bölcsek megerősítik, hogy Siva a teremtés és az élőlények forrása (praszúti), ő az élőlények ura és fenntartója (bhútánám ísam) és benne oldódnak végül fel (pravilíjaté). Ezért is tekintették Sivát a Legfelsőbbnek.

Nincsenek megjegyzések: