2021. március 17., szerda

A Plejádok hét nővére

Többen kérdeztek engem mostanában a Plejádokról (magyarul Fiastyúk csillagkép), ezért egy kicsit előreszaladok a tanulmányaimban (úgy érzem, hogy még egy kis idő kell, mire letisztul a fejemben és a szívemben a kép ezekkel a csillag-istennőkkel kapcsolatban, és mire valóban kialakul a kapcsolat is), de amit eddig tanultam Pumától és az andoki sámáni hagyományból, azt megosztom veletek. A q'ero-k számára a Plejádok, az Orion, a Szíriusz és a Dél Keresztje csillagképek kiemelt fontossággal bírnak, eyes eredetmítosok szerint az emberiség (vagy legalábbis genetikai állományának egy része) ezekről a csillagokról származik. A Plejádokat Qullqa-nak nevezik quechua nyelven, ami tárházat jelent. Ugyanis a csillagkép a nyári (nálunk téli) aratási időszak kezdetén jelenik meg a déli félteke egén. A Plejádok hét csillagát hét Nustának vagyis istennőnek tekintik, akik hétféle bőséget képesek elhozni az életünkben. Pumától azt tanultuk, hogy az Örök Nap (Sapa Inti) sugarai a szivárvány hét színében érik el a Földet, és ez a hét sugár hozza el a Plejádok nővéreinek hét bőségét. Hét khuját, vagyis szent követ avattunk be a hét sugár energiáira az alábbiak szerint:

1. Vörös sugár - Allin Kawsay - Egészséges élet - A jólét, boldogság, jó egészség, vitalitás istennője

2. Narancs sugár - Kanchay Kawsay - Megvilágosodott élet -  világosság istennője, mely olyan fényessé tesz, mint a Nap

3. Sárga sugár - Qapac Kawsay - Gazdag élet - A bőség, gazdagság istennője, amit másokkal is meg tudunk osztani

4. Zöld sugár - Riqchay Kawsay - Felébredett élet - Az éber, tudatos élet istennője

5. Kék sugár -  Mishky Kawsay - Édes élet - Az örömteli folyamatok és élmények istennője

6. Indigó sugár - Kusi Kawsay - Elégedett élet - a boldogság, megerlégedettség istennője

7. Ibolya sugár - Yupaq Kawsay - Szent élet - az értékes, felelősségteljes élet istennője

A hét követ/sugarat természetesen a hét csakrához is kapcsolhatjuk, és itt bejön a képbe egy másik beavatási rítus, amit Koto Kuna Karpay-nak neveznek, és szintén az andoki sámánoktól ered. Az alábbi listában tehát azt a hét quechua csillag-nevet olvashatjátok, melyeket ley-vonalakkal kapcsolnak össze a hét csakrával a beavatás során:

1. Puriq Qoto (Asterope): Két iker-csillag, melyek a lábakat és a lábfejeket képviselik. A csillag energiája segíti az előrelépést, haladást, az áramlással való munkát.

2. Tarpaq Qotu (Taygeta): Jelentése: vetni, ületetni, az energiája a farokcsont végéhez, a gyükércsakrához kapcsolódik. Önmagunk fenntartása, a kreativitás, rejtett képességeink, potenciálunk, tehetségünk aktiválása. 

3. Nawi Qoto (Maya): a Napfonathoz kapcsolódik. Ez a csillag az azonosságunkat képviseli, és segít emlékezni azza, hogy kik vagyunk valójában, és mi az életcélunk. 

4. Munay Qoto (Celeano): Ez a csillag a szívhez és a szeretethez, szerelemhez kapcsolódik. A csillag fénye az együttérzést is képviseli.

5. Llanqaq Qoto (Electra): Ez a csillag a Csakanához (Inka kereszthez) kapcsolódik. A hidak építését, a szolgálatot teszi lehetővé, és a torokcsakrához kapcsolódik.

6. Illary Qoto (Merope): Ez a csillag a felfogásunkkal, érzékelésünkkel és azok kiterjesztésével, tehát a harmadik szemmel áll kapcsolatban.

7. Kanchaq Qoto (Alcyone): Az új kezdetek csillaga, a koronacsakrához kapcsolódik. Az isteni energiát képviseli, a tiszta energia (számi) áldásában részesít.

Arról pedig, hogy az inka hagyományban és csillagászati világképben milyen szerepet töltött be az Örök Nap hét sugara, illetve a Plejádok hét csillaga, itt olvashattok további érdekes részleteket. De én azt hiszem, hogy azon túl, hogy az ő világképükben milyen szerepet töltöttek be ezek az esszenciák, sokkal fontosabb az, hogy mi hogyan tudunk kapcsolódni hozzájuk, és dolgozni velük, és a mi életünkben milyen változásokat képesek eredményezni. Ha szeretnétek további részleteket olvasni a Plejádokról, akkor először is javaslom a görög mitológiából megismerni a hét nővér archetípusait:

Kerényi Károly: A görög mitológia

Illetve ha modernebb, New Age-jellegű lecsatornázott "üzenetekre" vágytok, akkor az alábbi három könyv érhető el magyar nyelven:

Amorah Quan Yin: A Plejádok fényküldöttei

Barbara Marciniak: Hajnalhozók- a Plejádok tanításai

Barbara Marciniak: A fejlődés ösvénye

Nincsenek megjegyzések: