2014. február 3., hétfő

A szuperhormon

Sok mindent lehet hallani manapság az étrendkiegészítőkről, és persze az ember azt gondolná józan paraszti ésszel, hogy ha elegendő mennyiségű, változatos, természetes élelmiszert fogyaszt, akkor biztosítja a szervezete számára a szükséges tápanyagokat, vitaminokat. Nos, ez igaz is, meg nem is. Az ember a sok vegyszerezéssel és környezetszennyezéssel sajnos kimerítette a föld és a természeti környezet erőforrásait, így én hajlamos vagyok hinni az olyan kutatásoknak, melyek szerint 100-150 évvel ezelőtt sokkal magasabb volt az élelmiszerek vitamin- és tápanyagtartalma, mint mostanság (bár akkor ezeket még nem is ismerték, szóval nem tudom, miképpen lehet ezt bebizonyítani).

Az is igaz lehet, hogy a bioélelmiszerek tápanyag-tartalma jelentősen magasabb, mint a sima élelmiszereké, és az biztos, hogy a vegyszertartalmuk jóval alacsonyabb. Szóval hajrá, aki teheti, egyen bio-élelmiszert! Ugyanakkor a táplálékkiegészítő-ipar is már komoly üzleti érdekeltséggé nőtte ki magát, így egy-egy gyártónak nem mindegy, mennyi vitamint tömünk magunkba napi szinten. A Lenkei-féle vitamincsomagokat meg egyéb brutális adagokat én is már néha túlzásnak tartom. Azonban van itt egy vitamin, a D-3, ami elgondolkodtatott. Még Colin Campbell is javasolja a Kína-tanulmányban, hogy fogyasszák a vegánok, a B-12 és a vas mellett, ami szintén hiányos lehet a növényi táplálkozás esetén. Pedig ő igazán étrendkiegészítő-ellenes. Nos, mit is tud ez a titokzatos vitamin a kutatók szerint?

Egy fantasztikus anyag működik a szervezetünkben. Amerikai kutatók mesterhormonnak nevezték el. Segít a vérnyomás, a csontsűrűség, a hangulat, a viselkedés, izomerő szabályozásában, serkenti a haj növekedését, az immunrendszer működését. Felelős a programozott sejthalálért, az úgynevezett apoptózisért, melynek feladata a sérült vagy rákos sejtek szaporodásának megállítása.

Mi lehet ez? Növekedési hormon? Tesztoszteron? Inzulin?

Egyik sem! Az orvostudomány sokáig nem ismerte fel a fontosságát. Vitaminnak nevezték, mert egy minimális adag belőle megszünteti az angolkórt. Beugrott már, hogy mi lehet ez?

Ez a D-vitamin!!!

Néhány évvel ezelőtt a kutatók úgy gondolták, hogy ez a csodálatos vitamin csak a csontok egészségére van pozitív hatással. Ma már tudjuk, hogy a D-vitamin receptorok minden sejtünkben jelen vannak és felelősek egészséges működésükért. Szervezetünkben a D-vitamin az UVB fény hatására keletkezik, akár 50.000NE naponta, de átlagosan 20.000NE. Ahogy barnul a bőrünk, a termelődő D-vitamin mennyisége jelentősen csökken.

Összehasonlítva a testünk által termelt D-vitamin mennyiséget és az élelmiszerekben találhatót, az élelmiszerek (máj, tojás, tej, stb.) minimális dózist tartalmaznak, mely éppen elég az angolkór elkerüléséhez, ráadásul a növényi élelmiszerek még kevesebbet. A legtöbb D-vitamint tartalmazó növény a gomba, amelyet azonban érdemes napoztatni fogyasztás előtt, mert így akár a tízszeresére is növekedhet a D-vitamin tartalma.

Testünk elsődleges D-vitamin-gyára a bőrünk és a napfény lenne, ha életmódunk nem gátolná ezt jelentősen. A nyugati kultúrában elterjedt felfogás, hogy a napozás káros, rákkeltő, ráncosítja, öregíti a bőrt. Bőrünk védelmében magas faktorú test- és arckrémeket használunk, sminkeljük magunkat, ezzel akadályozva a D-vitamin keletkezését. Életformánknak köszönhetően alig tartózkodunk a szabad levegőn, sok időt töltünk zárt térben, ahol az ablaküveg kiszűri a D-vitamin előállításához szükséges UVB fényt.

Minél barnább a bőrünk, annál több, akár 5-ször, 6-szor hosszabb ideig kell a napon tartózkodnunk, azonos mennyiségű D-vitamin előállításához, mint a világosabb bőrűeknek. Az elhízás és a kor előrehaladtával tovább csökken a bőr D-vitamin előállítási képessége. A mediterrán területeken végzett kutatások megdöbbentő eredménnyel zárultak. A kutatók azt várták, hogy ezeken a területeken a nagy mennyiségű napfény hatására az emberek D-vitamin szintje a normál értéknél magasabb lesz, ám ez még a nyár végén sem következett be, az átlagosnak mondható értéket is csak ritkán érték el.

Akkor hogyan juthatunk megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz? Mi a megoldás?

Az iparosodott országokban különösen fontos a megfelelő D-vitamin kiegészítés, leginkább a szervezet által jól hasznosítható D-3 vitamin formájában. A D-3 vitamin, más néven kolekalciferol régebben megállapított maximális napi adagja 600NE egység csak ahhoz volt elegendő, hogy megakadályozza az angolkór kialakulását. Napjainkban a kutatók sokkal magasabb D-3 vitamin bevitelt ajánlanak, felnőtteknek 5000NE egységet is naponta, lehetőleg elosztva, nem egyszerre. De hallottam már olyan klinikai kutatásokról is, amelyek napi 50000 NE bevitelével tesztelték a betegeket, káros hatások nélkül, viszont egy csomó pozitív hatással.

D-vitamin - a szuperhormon

A D-vitamin valójában egy mesterhormon, mely szabályozza és összehangolja teljes hormonrendszerünk működését, ezáltal hatással van teljes egészségünkre, keringésünkre, lelki állapotunkra, fizikai erőnlétünkre, immunválaszainkra. Magas vérnyomás esetén számos tanulmány kimutatta a szervezet alacsony D-vitamin szintjét. A D-vitamint pótolva jelentős javulás állt be. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a magas D-vitamin szint nagymértékben csökkenti a szívroham kockázatát. Az alacsony D-vitamin szintet összefüggésbe hozták 18 különböző típusú rákbetegséggel, beleértve a mell-, végbél-, vastagbél-, prosztata-, tüdő-, orális, nyelőcső-, gyomor-, hólyag-, petefészek-, vese-, méh-, méhnyak-, epehólyag-, gége-, hasnyálmirigy-, non-Hodgkin limfómával, és a Hodgkin limfómával.

Nagy stresszhatásnak kitett embereknél a D-vitamin pótlás segíthet a stressz kezelésében, az adrenalin és noradrenalin szint működés szabályozásával, mely funkció megfelelő működéséhez az agynak D-vitaminra van szüksége. Mivel a stresszhatás emeli az adrenalinszintet, a tartósan magas adrenalinszint miatt a szervezet 'vészreakcióban' működik, amíg nem kap elég nor-adrenalint, ami a normális szint beállítását segíti. Köztudott, hogy a tartós stressz az egész szervezet működésének egyensúlyát felborítja, mely depresszión, különböző szívbetegségeken keresztül, szexuális problémákat és még sok más megbetegedést okozhat.

Amerikai orvosok autoimmun betegségek, mint rheumathoid arthritis, lupusz, 1-es típusú cukorbetegség kezelésében alkalmazzák jelentős eredményekkel. Nagymértékben növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni védekező képességét. A kutatások kimutatták, hogy azok, akik D-vitamin kiegészítést kapnak, kevésbé érzékenyek a tuberkulózisra. Finnországban, csecsemőkön végzett kísérlet kimutatta, hogy 1 évig napi 2000NE D-vitamin adagolásával 80%-kal csökkent az I. típusú diabétesz kockázata, mely hatás további 30 évig érvényesült. Bár a D-vitamin nem vakcina, mégis az eredmények azt mutatják, hogy legalább olyan hatásos.

Az északi területeken, ahol a napsütés nem elegendő a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához, a menopauzás nők körében végzett 3 kontroll csoportos kutatás kimutatta: Az első csoport placebo-t kapott, a második 1000mg kalciumot, a harmadik 1000mg kalciumot és 1000NE D-vitamint kapott. Az eredmény kimutatta, hogy a D-vitamint kapó csoportban minden típusú rákbetegség kialakulása 60%-al csökkent.

A szakértők szerint idősebb korban a D-vitamin pótlása kevesebb csonttörést és erősebb izomzatot eredményez. Még a már csontritkulásos betegeknél is kimutatható, hogy D-3 vitaminpótlással kevesebb a csonttörés, ennek oka a D-vitamin által erősebbé vált izomzat. 

A D-3 táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban el kell mondani, hogy 100%-ban szigorú vegán verzió nincs, csak szintetikus és félig-meddig állati eredetű. Úgyhogy el lehet dönteni, kinek mi a fontosabb, vagy pedig marad a napfény és a szoli :-) Én eddig napi 1000NE-t fogyasztottam, de most kipróbálom a 4000-re felemelt dózist, főleg, hogy télen nem sok nap éri az ember bőrét. Nyáron meg nem sajnálom a napot magamtól, bár a napozásról majd akkor írok bővebben, amikor aktuális lesz, egyelőre kabátban járunk-kelünk :-).

Forrás: Richpoi.com




Nincsenek megjegyzések: