2014. február 23., vasárnap

Dvipada-sírsászana A

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Vinyásza-számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre, miközben mindkét lábunkat átkulcsoljuk a karjaink körül, mint ahogyan a bhudzsapídászanában tettük az első sorozatban. Ahogy az ékapáda-sírsászanánál is mondtuk, mire a második sorozatot elkezdjük gyakorolni, képesnek kell lennünk egyből előreugrani ebbe a tranzíciós pózba, anélkül, hogy leérintenénk a lábunkat.

Tartsuk a bal lábunkat a bal karunkon, és nyújtsuk ki a jobb lábat egyenesen magunk elé. Először a bal lábat helyezzük be a fej mögé, utána pedig a jobbat a balra.

Astau: helyezzük el a bal lábunkat a fejünk mögött azáltal, hogy kifelé forgatjuk a combunkat, az ékapáda-sírsászanánál leírt összes lépést és óvintézkedést felhasználva. Minél lejjebb tudjuk vinni a lábunkat a nyakunk mögött, annál könnyebben fogja tudni viselni a második láb plusz terhét. Lehetetlen mindkét lábunkat a nyakunk mögött tartani, Viszont a C7 csigolya mögött vagy lejjebb megtartani viszonylag kényelmes lesz.

Tartsuk az első lábunkat a helyzetében azáltal, hogy hátratoljuk a fejünket, és helyezzük a bal kezünket a földre magunk előtt, hogy megmaradjon az egyensúlyunk. Hajlítsuk be a jobb lábunkat, kifelé forgatva a combunkat, és a jobb kezünket használva húzzuk a bokánkat, vagy ha a hajlékonyságunk engedi, a lábszárunkat közelebb a térdhez.

Kilégzésre hajoljunk kissé előre, és emeljük a jobb lábunkat a vállunk mögé, utána pedig a jobb bokánkat a bal mögé. Tartsunk megfelelő feszültséget a nyakunkban, hogy a bal lábunk ne csússzon ki mögüle. Ez megengedhető a póz gyakorlásának kezdeti szakaszában, de a dvipada-sírsászana nem megfelelő, amíg nem tudjuk mindkét lábunkat a fejünk mögött tartani és ott maradni öt légzésig.

Húzzuk mindkét lábunkat lefelé a hátunkon, amennyire lehetséges, ezáltal a vállaink fogják viselni a súly egy részét, ahelyett, hogy az egész a nyaki gerincet nyomná. Ha már járatosak vagyunk a pózban, spicceljünk mindkét lábbal. A kezdeti szinteken lehet, hogy inkább pipáltatni akarjuk, mert így könnyebb beakasztani a második lábat az első mögé. A póz végső verziójában azonban a lábakkal spiccelni kell."

Nincsenek megjegyzések: