2014. február 22., szombat

Dvipada-sírsászana előkészületek

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Dvipada-sírsászana (két-láb-a-nyak-mögötti póz)
Dristi: Orrhegyre

Áttekintés: A dvipada-sírsászana a legnehezebb láb-a-nyak-mögötti póz ebben a sorozatban. A bal lábat helyezzük először a tarkó mögé, ezáltal kiegyensúlyozzuk a szúpta-vadzsrászanát, ahol először a jobb lábunkat helyeztük be.

Előfeltétel: Az ékapáda-sírsászana összes vinyászájának végrehajtása, különösen a tizediknek. A dvipada-sírsászana sokkal nehezebb, mint az ékapáda-sírsászana. Ha nem találjuk viszonylag könnyűnek az ékapáda-sírsászanát, akkor ne kíséreljük meg a dvipada-sírsászanát.

Ellenjavallatok: Előreeső fej, heveny SI-ízületi sérülések, elbillent medence, gyenge derék, gyenge nyakizmok, és gyenge hasizmok. Valamint lásd a „felelősség vállalása” jegyzetet.

A felelősség vállalása

Ha a derekunk hajlamos az instabilitásra, akkor az olyan napokon, amikor nem vagyunk biztosak abban, hogy fenn fogjuk tudni tartani a gerincünk integritását a gyengeség miatt, csak a jóganidrászanát (jógikus alvópózt) gyakoroljuk, és hagyjuk ki a megterhelőbb dvipada-sírsászanát. Igen, az igaz, hogy nem szabad megváltoztatni a sorozatot, de Patandzsali utasítása a 2.16. szútrában, „héjam duhkham anágatam” azt jelenti, hogy el kell kerülnünk a további szenvedés létrehozását. Ha intuitív módon azt érezzük, hogy egy bizonyos póz végrehajtása egyik vagy másik napon hátrányos lenne, akkor vegyük a saját kezünkbe a testünk iránti felelősséget és ne hajtsuk végre (különösen, ha tapasztalt gyakorlók vagyunk). Bizonyára hallottunk róla, hogy a jógában a testet templomként tiszteljük. Hogyan fogjuk Istent imádni ebben a templomban, ha megszentségtelenítettük egy sérülés által, mert meg akartuk felelni valamilyen ideálnak? Ez a mi testünk, vállaljunk hát felelősséget rá! Az emberi gerinc a finom fizikai test központi energiavezetékének durva megfelelője, ami semmi más, mint a Sakti felemelkedésének királyi útja, a Sakti pedig az Anyaistennő megnyilvánulása. Ne gyakoroljuk olyan módon a jógát, hogy megsérüljön a gerincünk! Gyakoroljunk óvatosan!

Amikor erősebbnek érezzük magunkat, akkor csináljuk először a jóganidrászanát, és utána a dvipada-sírsászanát. Ha teljesen kigyógyultunk a sérülésből, akkor végezhetjük a dvipada-sírsászanát a jóganidrászana előtt."

Nincsenek megjegyzések: