2014. február 2., vasárnap

Ékapáda-sírsászana előkészületek

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Bemelegítés, 3. gyakorlat: Ezt a bemelegítő pózt csak a vinyásza-gyakorláson kívül lehet csinálni. Feküdjünk hanyatt, hajlítsuk be a bal lábunkat, és helyezzük el a bal lábunkat a bal csípő közelében. Ellenőrizzük, hogy a csípők egy magasságban vannak, és merőlegesek. Emeljük a jobb lábunkat a homlokunkhoz. Helyezzünk egy nehéz homokzsákot (ideális esetben 10 kilósat) a jobb lábunkra. Egyensúlyozzuk ki, amennyire megy, stabilizáljuk egy vagy két kézzel, ha szükséges. Ha elhelyezünk egy párnát a fejünk alá, akár még kényelmesen olvashatunk is ebben a pózban. Ismét éreznünk kell a csípőízület megnyílását, és bele kell lélegezni.

Úgy is tehetünk, mintha finoman próbálnánk elemelni a homokzsákot a mellkasunktól a combcsont befelé fordítása által. Ezt csak olyan mértékben tegyük, amit még ellensúlyoz a homokzsák súlya. Most mélyebben érezzük a nyitást a csípőízületben.


Ékapáda-sírsászana (egy-láb-a-fej-mögött-póz)
Drishti: Orrhegyre az ülő változatban, lábra az előrehajlító változatban.

Áttekintés: Az ékapáda-sírsászana a belépő a láb-a-nyak-mögötti pózok egész univerzumához. Könnyebb, mint a dvipada-sírsászana és a jóganidrászana, mivel egyszerre csak egy lábat teszünk a fejünk mögé. Gyakoroljuk alaposan, mielőtt továbbmegyünk.

Kontraindikációk: Előrehajló nyak, heveny SI-ízületi sérülések, ferde medence, gyenge derék, gyenge nyakizmok, és gyenge hasizmok.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunk a jobb kar külső oldalára kerüljön, miközben a bal lábunkat átvisszük a karok között, mint a szokásos előreugrásnál. Ez az előreugrás jobb lábal ugyanaz, amit a bhudzsapídászana előtt végzünk az első sorozatban, kivéve, hogy a bhudzsapídászanában mindkét lábunkat a karokon kívül visszük előre. Ezért hasznos dolog, ha elkezdjük gyakorolni a közvetlen beleugrást a bhudzsapídászanába anélkül, hogy közben leérintenénk a lábainkat, ahogy az „Ashtanga-jóga – gyakorlat és elmélet” könyvben (90. old.) javasoltuk. mivel ez számos később következő tranzícióra is felkészít. Ha a bhudzsapídászanát kielégítően végeztük, akkor az ékapáda-sírsászana nem okozhat meglepetést.

Ellenőrizzük, hogy egyik lábunkkal sem érünk a földhöz. Egy kicsit kidőlhetünk jobbra, hogy a jobb combunkkal a jobb karunkra érkezzünk. Ezt úgy lehet elérni például, ha a bal karunkat közvetlenül az előreérkezés előtt egy kicsit behajlítjuk, miközben a jobb karunk egyenes marad.

Üljünk le úgy, hogy a bal lábunk egyenesen legyen előttünk, a jobb térdünk a jobb karunkon, a csípők pedig merőlegesen. Miközben a jobb lábunkat a fejünk mögé helyezzük, tartsuk egyenesen a bal lábunkat, ezáltal földelve a medencét. Ha behajlítjuk a bal lábunkat, akkor hajlamosabbak leszünk a csípőízület hajlékonyságának niányát a medence hátrabillentésével kompenzálni. Próbáljuk meg elkerülni ezt a hátrabillentést, amennyire lehetséges, miközben a láb-a-nyak-mögötti pózokat tanuljuk. A medence hátrabillentése jelentős terhelést ró a lumbális csigolyákra és porckorongokra, valamint az SI-ízületre. Ez a pozíció eltávolítja a mozdulatot a csípőízülettől, és így nem kényszerít annak megnyitására. Emlékezzünk rá, hogy Patandzsali Ashtanga-jógája az ahimszával, vagyis a „nem-ártással” kezdődik. Nem ártani a beszédünkkel, gondolatainkkal és tetteinkkel a saját testünknek sem. A múltban a tanítók tudták ezt, ezért a gyakorlás igazodott a tanulók igényeihez. Ma e tudás nagy része elveszett, és sokan azt gondolják, hogy a tanulónak kell alkalmazkodnia a gyakorláshoz.

Mivel nem minden tanuló lesz képes azzal a sebességgel felvenni ezt a pózt, amit a vinyásza számolás megkíván, a nem-ártás érdekében egy öt lépésre lebontott útmutatót közlünk a kezdők számára. Ahogy fejlettebbé válunk, kihagyhatjuk vagy egybeolvaszthatjuk a szükségtelenné vált lépéseket, amíg meg nem érkezünk az eredeti vinyásza számoláshoz."

Nincsenek megjegyzések: