2014. február 6., csütörtök

Krishnamacharya tanítványai

Újabb részlet a szakdolgozatomból:

"IX. fejezet: Krishnamacharya tanítványai

Az alábbi fejezetben Krishnamacharya öt legfontosabb és legismertebb tanítványának pályafutását, gurujukkal való kapcsolatukat és a Krishnamacharya tanításai nyomán általuk kifejlesztett jógarendszerek sajátosságait fogjuk tárgyalni. Az öt tanítvány: Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar, T.K.V. Desikachar, B.N.S. Iyengar és Srivatsa Ramaswami. Mind az öten nemzetközi hírnévre tettek szert a maguk karrierje során, és jelentős mértékben hozzájárultak a modern jóga-oktatás, azon belül az astánga vinyásza jóga kialakulásához is. Érdekességképpen azt fogjuk megvizsgálni, hogy bár ugyanattól a gurutól tanultak, mégis különböző aspektusait ragadták meg és domborították ki annak a mérhetetlen elméleti és gyakorlati ismeretnek, amit Krishnamacharya vitathatatlanul képviselt. Ez egyrészt Krishnamacharya jógához való hozzáállásának sokoldalúságát és mélységét, másrészt a guru-tanítvány kapcsolatban a tanítvány, mint későbbi mester személyiségének jelentőségét is bizonyítja.

Pattabhi Joisról már több szó esett a korábbi fejezetekben. Ő a saját elmondása szerint 1927 és 1953 között tanult Krishnamacharyától, és Mysore-ban maradt jógát és szanszkritot tanítani, miután Krishnamacharya Madrasba költözött. Pattabhi Jois gyakorlási és oktatási rendszere feltehetőleg minimális mértékben változott az utóbbi 50-60 évben, hacsak a sorozatok újrafelosztását, egyes ászanák kihagyását vagy éppen beleillesztését a sorozatokba nem tekintjük annak. De a váz, vagyis a fix sorozatok, az ászanákra való szinte kizárólagos koncentráció, a pránájáma és a meditáció opcionálissá tétele tulajdonképpen ugyanúgy szerves részeit képezik annak a gyakorlási rendszernek, amit ma astánga vinyásza jógának ismerünk, és amit maga Pattabhi Jois nevezett el így annak idején, bár igencsak elképzelhető, hogy Krishnamacharya idejében az általa tanított jógarendszernek nem is volt semmiféle specifikus neve, amivel esetleg más hatha-jóga rendszerektől meg akarta volna különböztetni.

Bár Pattabhi Jois több ezer nyugati tanítványt képezett ki, akik azóta több könyvet is írtak az astánga-jóga rendszerről (lásd az irodalomjegyzéket), és a világ számos pontján oktatnak, illetve oktatóképző tanfolyamokat is tartanak, az astánga vinyásza jóga hivatalos székhelyének továbbra is a mysore-i K. Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute (KPJAYI) tekinthető, amelynek vezetői hivatalosan Saraswathi Rangaswamy (Pattabhi lánya) és Sharath Jois (Saraswathi fia)1. A KPJAYI ugyan nem tart oktatóképző tanfolyamokat, ám fenntartja magának a jogot, hogy minősítse és engedélyezze a Pattabhi Jois vonalát képviselő nemzetközi és indiai oktatók tevékenységét. A honlapjukon közreadott lista tartalmazza a KPJAYI által hivatalosan elismert oktatók jegyzékét2. Az interneten több más lista is található, amelyek némileg eltérnek a KPJAYI által publikált jegyzéktől3, sőt, számos olyan tanár oktat világszerte, akik semmilyen internetes listán nincsenek oktatóként említve vagy minősítve."

1http://kpjayi.org/
2http://kpjayi.org/teachers-directory/asia
3Például http://www.ashtanga.com/html/classes.html

Nincsenek megjegyzések: