2014. február 1., szombat

Bemelegítő láb-a-nyak-mögötti pózok

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Bemelegítés, 1. gyakorlat: vegyük fel a csaturanga-dandászanát egyenes karokkal, és húzzuk fel a jobb lábunkat úgy, hogy a jobb térdünk a jobb vállunk alá kerüljön, a jobb lábunk pedig körülbelül a bal vállunk alá. Vegyük figyelembe, hogy a jobb térdünk csak körülbelül 90 fokban van behajlítva. Ha sokkal jobban behajlítjuk, és a mellkasunk vagy a csípőnk alá tesszük a lábunkat, akkor nem a láb-a-nyak-mögötti póz szimulációja lesz, hanem a lótusz-pózé, és ennek következtében nem fog hozzátenni a láb-a-nyak-mögötti hajlékonyságunkhoz. Hajoljunk előre, finoman a padló felé húzva mindkét csípőnket. Ellenőrizzük, hogy a csípőnk keresztben marad-e, azáltal, hogy a jobb csípőnket a bal lábunk felé visszük lefelé.

Hajoljunk előre még mélyebbre, egyidejűleg lefelé húzva a jobb vállunkat a jobb térdünkre, a bal vállunkat pedig a jobb lábunkhoz, amíg ideális esetben el nem érjük. Nem kell erőt használni; helyette engedjük, hogy a gravitáció vigye lefelé a mellkasunkat és a törzsünket a talaj irányába. Ha kényelmetlenséget vagy fájdalmat érzünk a jobb térdünk külső oldalán, akkor fektessünk több hangsúlyt a combcsont kifelé forgatására. A láb-a-nyak-mögötti pózokban azért érezhetünk korlátozást, mert esetleg nem tudjuk megfelelően kifelé forgatni a combcsontunkat. Sok esetben ez csak az egyik oldalon fordul elő. Ha ezt felfedezzük, akkor tanulmányozzuk mélyebben az első sorozat pózait, különösen a tírjang-mukha-ékapáda-pascsimóttánászanát és a dzsánusírsászana B-t, melyek igénylik a combcsont kifelé forgatását azon az oldalon, ahol fájdalmat érzünk a térdünkben.

Ha képtelenek vagyunk megfelelő mértékben kifelé forgatni a combcsontunkat, akkor erőteljes érzést kell éreznünk a jobb csípőízületünkben. Tartsuk ki a pózt öt légzésig, amennyiben a vinyásza-gyakorlás közben végezzük, illetve több percig, ha különállóan gyakoroljuk, és utána ismételjük meg a bal oldalon. Ellenőrizzük, hogy a csípőnk mindig merőleges maradjon, és ne billenjen oldalra a medence.

Bemelegítés, 2. gyakorlat: feküdjünk hanyatt és húzzuk mindkét lábunkat a fejünk felé, körülbelül 100 fokos szögben behajlítva. Emeljük fel a fejünket és a csípőt a földről, aktiválva a törzshajlító izmokat. Spicceltessük a jobb lábunkat és vigyük a fejünk mögé. Közben ellenőrizzük, hogy a bal lábunk a fejünk közelében maradjon. A gyakorlásunk ezen szintjén a láb kinyújtása és a kasjapászana nevű haladó pózhoz hasonló helyzetbe hozása során valószínűleg elfordulna a medencénk. Ezért ezt kerüljük.

Kilégzésre egyenesítsük ki jobban a nyakunkat és a mellkasunk felső szakaszát, és húzzuk a lábunkat lejjebb a hátunkon, ha lehet. Az, hogy ebben a pózban ezt megtegyük, kevésbé nehéz és fárasztó, mint ülve, mert nem kell a gravitáció ellenében egyenesíteni a gerincünket. Valójában a gravitáció segíteni fog abban, hogy a lábunkat a fejünk mögé vigyük. Az egyetlen dolog, amit fenn kell tartanunk, a hasizmok aktivitása.

Ha a lábunk már megfelelő mértékben a hátunk mögé került, finoman egyenesítsük ki a nyakunkat, és húzzuk a fejünket lefelé, a föld felé. Azt fogjuk érezni, hogy ezáltal a csípőnm magasabbra emelkedik a talajról. A bal lábunkat teljesen kiegyenesítve spicceltessük a lábfejünket a fejünk irányába, és húzzuk a bal lábunkat az állunk felé. használjuk a hát feszítőizmait a gerinc kiegyenesítéséhez, ami által a csípőnk visszamegy a föld felé. Ismét erőteljes nyitást fogunk érezni a jobb csípőízületben. Ez a póz hasonlít az első bemelegítő pózhoz, de sokkal erő-orientáltabb, ezért az első után kell csinálni. Nagy előnye az első bemelegítő gyakorlathoz képest, hogy fejleszti a core-erőnket. hacsak nem vagyunk extrém mértékben hajlékonyak, a láb-a-nyak-mögötti pózokat core-erősítő pózoknak kell tekintenünk."

Nincsenek megjegyzések: