2014. február 15., szombat

Ékapáda-sírsászana A

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"4. fázis: Az imatartás felvétele

Ahhoz, hogy a lábunk a nyakunk mögött maradjon, most hátra kell húzni a fejünket, aminek következtében a lábunk még lejjebb megy a hátunkon. Miközben a lábunk biztonsággal a vállunk és az alsó nyaki vagy ideális esetben a háti gerincszakasz mögött van, elengedhetjük a lábunkat, amit mostanáig a bal kezünkkel fogtunk. Mielőtt teljesen elengedjük, feszítsük meg a hasfalat. Ezzel nem csak mind a négy hasizmot, hanem a pszoászt, a quadratus lumborumot, és az erector spinae minden rétegét is aktiváljuk, mivel mindezek az izmok részt vesznek a derék megtartásában súly alatt. Helyezzük imatartásba a kezünket, és nézzünk az orrunkra.

Tartsuk a jobb lábunkat spiccelve és feszítsük meg a jobb lábunk hasmtringjeit, ami segít a láb nyak mögött tartásában, és csökkenti a nyakizmokra nehezedő nyomást. Ne próbáljuk kiegyenesíteni a hátunk mögött lévő lábunkat, mert ez növeli a terhelést a nyakon. (Ezt csak a haladó és nagyon hajlékony gyakorlók végezhetik az „aktív elengedés” technikájaként).

Emeljük a mellkast és húzzuk lefelé a lapockáinkat a hátunkon. Finoman húzzuk hátra az állunkat, ezzel is segítve a nyak munkáját. Húzzuk hátra a jobb vállunkat, nekinyomva a jobb térdünknek, ezzel is levéve a terhet a nyakunkról. Emeljük fel a tarkónkat a mennyezet felé, hogy minél nyújtottabb legyen a gerinc. Nyomjuk a földbe az ülőcsontjainkat, hogy nyújtózkodni tudjunk a pózban. Emlékezzünk, hogy mivel a jóga főleg a gerinc finom energiájával (a kundalinível) dolgozik, nem annyira fontos a végtagok megfelelő helyzete, mint a gerinc és a hozzá kapcsolódó nádík rendszerének integritása és helyes funkciója.

Tartsuk egyenesen a bal lábunkat azáltal, hogy felhúzzuk a térdkalácsot, de nem engedjük kifordulni a bal combot. Nyújtózkodjunk a sarkunkkal és a lábujjak tövével, és finoman nyomjuk bele a bal sarkunkat a földbe.

Ha szeretnénk még jobban megnyitni a csípőnket, akkor vegyünk itt öt levegőt, mielőtt rátérünk a következő fázisra. Ha jártasak vagyunk a láb-a-nyak-mögötti pózokban, akkor tekintsük ezt a fázist csupán tranzíciónak és lépjünk tovább az 5. fázisra. Ha úgy döntünk, hogy maradunk öt percig ebben a pozícióban, akkor kísérletezhetünk azzal, hogy a harmadik szemre nézünk az orrhegyünk helyett. Ezáltal hátrébb tudjuk vinni a fejünket, ami által a lábunk még lejjebb megy a hátunkon."

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Good day to anyone ready this testimony. I was heartbroken when husband moved in with another woman abandoning our family. So I had a spell to bring him back home and stop the affair he had with the new girl. In just 4 days he left her and went to live at the motel to cover his shame. He called to say so and also get news of the kids. The discussion was pleasant, as if he was changing to become the man I knew when we got married. Now he’s back home and absolutely crazy in love with me and the kids.

I am so thrilled by this spell that I can’t find the right words to say how I feel right now. All I can decently say is that Dr. Tom saved the most important thing in my life. My family gives thanks to you Sir for bringing back my husband home.

If you passing true the same problems in your home contact Dr. Tom for help on his Email: dr.tomlovetemple@gmail.com

Name: Abigail Aiden
Location: Laguna Niguel, CA, USA