2014. március 19., szerda

Ginseng - a csodagyökér

A ginzenggel már néhány éve jó kapcsolatban vagyok, reggelente szoktam egy ampulla Ginseng-royal jelly tinktúrát önteni a gyümölcslevembe. Általában a DM-ben veszem, de sok helyen kapható, a Dr. Chen-féle Panax Ginseng kivonatot használom, amelynek vörös a doboza. Ebben állítólag több a ginsenozid, mint a fehér dobozos szibériai (eleuthero) ginzeng-kivonatban. A méhpempőről már írtunk korábban, most akkor itt van a ginzengről szóló ismertető is.

A ginseng a Koreai-félsziget északi, és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik, de néhol 
vadon is előfordul. Magassága 40-60 cm közötti, de az 1 métert is elérheti. Egyenes szárának színe vöröses, minek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkéből álló összetett levél. Virágzata ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes, piros termések fejlődnek. Gyökerei elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak le. A legkeresettebb és legjelentősebb kínai vagy koreai ginseng mellett más ginseng fajokat is termesztenek, mivel az előbbiek természetes állományai erősen megritkultak. A növény Kelet-Ázsiában 
rendkívüli tiszteletnek örvend, egy-egy nagyméretű gyökér különleges és értékes ajándék. Az ázsiai ginseng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginsenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak rövidített szibériai ginsenget (Eleutherococcus senticosus). 

A kínaiak jensen-nek, vagyis ‘embergyökérnek’ is hívják alakja miatt – és évszázadok óta használják -, mi magyarok csak
erőgyökér, csodagyökér néven szoktuk emlegetni ezt a borostyánfélék családjába tartozó növényt. A kínaiak szerint minél idősebb a gyökér, annál több értéket rejt magában. Ezt a vásárlásnál is szem előtt tartják, ezért a fiatalabb, vékonyabb gyökér nem is olyan “drága”, mint a vaskosabb, öregebb. 

A legenda szerint a növény megvilágosítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, aktivizálja a kreativitást, vagyis teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet, jelentősen javítva annak minőségén. Rendkívül jelentős sejtmegújító, roboráló hatása. Az ember ezerféle baját tudja orvosolni, ezért napjainkban nálunk is egyre inkább elismerik gyógynövényként. 

Megvédi szervezetünket a káros sugárzásoktól, segíti a szervezet méregtelenítését, szabályozza a
vérnyomást. Szellemi és fizikai munkát végzőknek egyaránt ajánlott, hiszen növeli a munkavégzés eredményességét. Hatását irodalmi adatok igazolják. 

Ez a gyógynövény erős vérkeringést stimuláló hatásáról is ismert. Ennek okán szokták - akár más gyógynövényekkel kombinálva is - azoknak ajánlani, akik szeretnének egy kis lendületet szerezni a hálószobában. Ennek az az oka, hogy az agyi véráramlás növekedése fokozza a koncentrációt, valamint az általános kognitív funkciókat. Hasonlóképpen hat a ginkgo biloba is.

Habár a ginzeng igen masszív hírnévre tett már szert - különösen az ázsiai országokban -, a tudományos közösség kutatásai mégis elenyészőek a témában. Azaz, viszonylag kevés tanulmány jelent meg a növény jótékony, egészségügyi hatásairól. Ugyanakkor, már abból a néhányból is kimutatták a ginzeng immunerősítő hatását, valamint, hogy tökéletesen képes megelőzni, illetve védekezni az általános megfázás ellen.

2007 decemberében végeztek néhány klinikai vizsgálatot, amelyek keretein belül az amerikai ginzenget és a placebo kezelések eredményeit hasonlították össze egészséges felnőtteken. Ezen vizsgálatokból az derült ki, hogy a ginzenggel kezelt csoportnál 25%-kal kisebb eséllyel fordult elő nátha, mint a placebo csoportban. Ebből tehát feltételezhető, hogy azoknál, akik megelőzés céljából használnak ginzeng kivonatot (tehát még azelőtt, hogy megbetegednének), jelentősen csökkentheti a betegség erejét, valamint lerövidítheti annak időtartamát.


Az amerikai ginzengen végzett kutatások a kettes típusú diabéteszben szenvedőknek adnak némi reményt. Ugyanis bizonyította azon képességét, hogy képes kontrollálni, valamint csökkenteni az általános vércukorszintet. Mióta a ginzeng teáról kiderült, hogy képes csökkenteni az étvágyat is, egyesek úgy vélik, hogy eredménnyel hasznosítható a testsúlykontrollban. Ebből következően pedig segíthet leküzdeni az elhízást is.

Sportolóknak kifejezetten ajánlott, mivel javítja a vérkeringést, aminek köszönhetően pedig szabályozza az anyagcserét, és lehetővé teszi az oxigén eredményesebb hasznosulását. Arról nem is beszélve, hogy a fokozott vérkeringés magasabb energiaszintet biztosít, valamint lerövidíti a fizikailag megterhelt izmok regenerálódásához szükséges időt.

Még a menstruáció fájdalmaitól szenvedő hölgyek is találhatnak gyógyírt egy igazi, amerikai ginzeng teában. Ugyanis - visszajelzések alapján - képes enyhíteni a menstruációkor fellépő, olykor elviselhetetlen görcsöket.

Bár jelen pillanatban a bizonyítékok valószínűleg nem elég meggyőzőek, mégis sokan úgy vélik, hogy a ginzeng segítséget nyújthat olyan komoly gyógyászati kezelésekben is, mint pl. rák, szívbetegségek, fáradtság, Hepatitis C, magas vérnyomás, valamint klimaxos tünetek.

A ginseng számos hatóanyagot tartalmaz: szaponinokat, olajokat, fitoszterolt, szénhidrátot, aminosavakat,
vitaminokat és peptideket. A hatásért felelős vegyületek, a ginsenoidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginseng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén. 

Egyéb összetevők a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik és a poliszacharidok, melyek
immunerősítő hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ginseng egyes frakciói antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. A szakértők egyértelműen elismerik a ginseng általános szervezeterősítő, tonizáns hatását. 

A ginsengből készült kozmetikai termékek megfiatalítják a bőrt, vitalitást, egészséges szint adnak neki,
hatásosan kezelik a bőrhibákat, gyulladásokat, krónikus elváltozásokat. 

Koffein fogyasztása a ginseng szedése közben kerülendő, mivel emelkedhet a gyomor-bélrendszeri eltérések
kialakulásának kockázata. Magas vérnyomású betegek esetén a ginseng nagy óvatossággal használható. 

Mellékhatások: A keleti ginseng fogyasztás több mint 2000 éves történelemre tekint vissza, a megfelelő
dózisok bevitele mellett súlyos mellékhatások a szer szedésénél nem fordultak elő. Az előírt mennyiségben alkalmazott ginzeng biztonságos. Esetleg álmatlanságot okozhat. A ginseng hosszú távú használata menstruációs zavarokat és a mell érzékenységét idézheti elő. Szedése ellenjavallt terhes és szoptatós anyáknak. 

Nincsenek megjegyzések: