2014. március 24., hétfő

Járvány


Amerikában, de nem csak ott, hanem szinte minden olyan országban, ahová betört a "nyugati" civilizáció, járványszerűen terjed az elhízás. A Worldometers statisztikái meglehetősen árulkodóak:

892 619 978
Alultáplált emberek a világban 
1 588 831 540
Túlsúlyos emberek a világban 
529 610 514
Kövér emberek a világban 
15 619
A ma éhenhaltak száma 
243 046 937
Kövérséggel kapcsolatos betegségekre ma költött pénz az USA-ban 
96 549 273
Súlycsökkentő programokra ma költött pénz az USA-ban

Amikor megláttam az Adipositivity Project fotógalériáját, elgondolkodtam rajta, hogy tényleg szép és jó a nagy liberalizmus, meg a "fogadd el önmagadat olyannak, amilyen vagy, és ne törődj mások véleményével"-jellegű gondolatok, melyeket önfelszabadítónak gondolunk, de valójában önbecsapásról van itt szó. És ebbe senki sem gondol bele. Az amerikai lakosság 80%-a valóban túlsúlyos, és ezt mindenki tudja, aki járt már arrafelé. Az átlag amerikai nem úgy néz ki, ahogyan a filmekben és a sport-videókon szereplők. Inkább úgy, mint a fenti képen ücsörgésző nők, és a "hájbarát" galéria többi szereplője. 

Szóval nem lenézni kell ezeket az embereket, nem utálni vagy pocskondiázni, még csak nem is megbélyegezni, vagy sajnálni. Segíteni kell rajtuk, mert valószínűleg a legtöbbjüket két egyszerű tényező vezette ebbe az állapotba: az élelmiszeripar és a mozgáshiány. Szinte biztos vagyok benne, hogy egyikőjük sem táplálkozik helyesen, és vajmi kevés természetes, növényi eredetű élelmiszert fogyaszt. Helyette a finomított szénhidrátok tömkelegét, cukros, zsíros, tejtermékkel és húsokkal, vegyszerekkel teletömködött gyorséttermi és készkajákat tolnak magukba eszméletlen mennyiségben. Miért? Mert az élelmiszer-konszerneknek ez megéri. És ezért elhitetik velünk, hogy ez bizony élelmiszer, és ha megeszed, attól boldog leszel. 

Amikor pedig már elhíztál, akkor nehezedre esik a mozgás, mert az ilyen kaják ellustítják az embert, hiszen a szervezete energiája java részét az emészthetetlen ételek megemésztésére vagy a méreganyagok zsírba csomagolására fordítja. És így a krónikus fáradtsághoz és levertséghez még a lustaság is hozzájárul, ami tovább gyengíti a jellemünket. Persze ilyenkor a legkönnyebb elfogadni, hogy ez az állapot természetes, pedig nem az. És mivel a mai világban már nincs rákényszerítve az ember, hogy fizikai erőfeszítést végezzen a megélhetése érdekében, így a sport csak fölösleges hobbinak, szabadidős tevékenységnek tűnik, ami helyett akár mozizhatsz, videojátékozhatsz vagy internetezhetsz is.  

A kövérség nem elsősorban esztétikai vagy jellembeli kérdés, bár egyértelmű, hogy az evési zavarokkal küszködők és elhízottak nagyon sok feldolgozatlan traumát hordoznak magukban. A túlsúly erőteljesen orvosi probléma is, hiszen a statisztikák szerint legalább öt évvel rövidítheti meg az életünket, míg például a jóga és az időszakos böjtölés akár tíz vagy még több évvel meghosszabbíthatja azt. De még ez sem annyira lényeges szerintem, mint az, hogy milyen az életminőségünk, mennyire aktívan, harmonikusan, tevékenyen és kreatívan tudjuk leélni az életünket. 

A választás mindenki számára ott van. Függetlenítsük magunkat a kereskedelmi média sulykolásától, és kezdjünk el egészségesen élni, táplálkozni, mozogni. A fenti galéria megtekintése után végignéztem a jógásaimon, és láttam, hogy milyen karcsúak, szálkásak, élettel teliek. Pedig nem tettek érte emberfeletti erőfeszítést, csupán rendszeresen jógáznak, mozognak, akkor esznek, amikor éhesek, és kerülik a feldolgozott élelmiszereket (legalábbis remélem). Tehát egyáltalán nem kötelező áldozatául esni a zsírzombik támadásának, és büszkén hirdetni, hogy "nagy test, nagy élvezet", amikor majd' kiugrik a szívünk a helyéről, ha fel kell menni gyalog az ötödik emeletre két cekkerrel a kezünkben. Ez ez életmód és az erre alapuló civilizáció nem fenntartható, ami azt jelenti, hogy nem is sok ideje van hátra. Persze nekünk nem kell várni a gyorskaja-civilizáció apokalipsziséig, mert az egyéni tudati forradalmunkat bármikor végrehajthatjuk.

Nincsenek megjegyzések: