2014. március 30., vasárnap

Leérkezés alkartámaszból

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Miután magabiztossá váltunk a pózban, vigyük a tekintetünket a két csukló közé és engedjük le a fejünket. Ha behúzzuk a lapockáinkat a hátunkba, azzal aktiváljuk a serratus anterior és a subscapularis izmokat. Ellenőrizzük, hogy nem fordul-e ki a a könyökünk, és nem közelednek-e egymáshoz a csuklók. ha ez megtörténik, akkor hatékonyabban kell aktiválni az infraspinatus és teres minor izmainkat (melyek gyakran egybeolvadnak). Az infraspinatus kifelé rotálja a karcsontot, és a befelé rotáló subscapularis antagonistája. Koncentrikusan (összehúzva) kell használnunk az infraspinatust, a subscapularist pedig excentrikusan. Így a subscapularis nem fog befelé forgatni, hanem az eredése beszívja a lapockák belső szélét a hátunkba. Ez egy fontos részlet a vállízület stabilizálásához. Ne engedjük, hogy kiemelkedjenek a lapockáink.

Vegyünk öt mély levegőt, és közben nézzünk az orrunkra. az utolsó kilégzésre hajlítsuk be a csípőízületeket 30 fokkal. Erős belégzés közben „akasszuk be” a belégzést a bandhákba, és nyújtózkodjuk fölfelé, olyan könnyűvé válva, amennyire csak lehetséges. A belégzés csúcsán, amikor a legjobban kiemelkedtünk, hajlítsuk be mindkét lábunkat térdben, és végezzünk rúgó mozdulatokat velük. Ez csökkenti a karokra nehezedő erőt, és mivel a csípőnk enyhén be van hajlítva, a vektor nem csak fölfelé tolódik el, hanem kissé a könyökünk irányába is. Egyszerre erősen toljunk mindkét kezünkkel, mintha eltolnánk magunktól a talajt. Ha a kezeink elemelkednek, húzzuk ki és vigyük a matrac alsó vége felé. Minél lejjebb helyezzük, annál lágyabban fogunk földet érni.

Nava: Kilégzésre kapjuk el a testünk súlyát a kezeinkkel és lassan ereszkedjünk le, egyenesen tartva a lábainkat, és pipáltatva a lábfejünket, mielőtt megérkezünk csaturanga-dandászanába. Ez az egész tranzíció nagyon nehéz, de nagyon fontos is egyben. A kulcs a koordináció és az időzítés. A helyes irányba rúgást, az explozív kitolást a kezekkel, és a kezek hátrahúzását egyszerre kell végrehajtani a belégzés csúcsán. A lábak leereszkedésekor van egy rövid pillanat, amikor úgy érezzük, hogy már nem tudjuk uralni a súlyunkat, és a gravitáció átveszi az irányítást. Meg kell figyelni ezt a pillanatot, és mielőtt a lábaink földet érnek, használjuk ki az alkalmat, és helyezzük át a kezeket az új helyzetükbe.

Dasa: belégzésre felfelé néző kutya.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."

Nincsenek megjegyzések: