2014. március 25., kedd

Az ashtanga-sorozatok fejlődése


Újabb részlet a szakdolgozatomból:

"A fenti felsorolásban hivatkozott klasszikus művek közül a Jóga-rahaszja az egyetlen olyan mű, amely csupán az ászanák neveit sorolja fel, és nem közöl róluk leírást. Mivel ez a mű közvetlenül Krishnamacharya hagyatékából került elő, alapos okunk van feltételezni, hogy nem igazán tért el a névhasználatban a műben felsorolt ászanáktól, vagyis a különböző nevű ászanákat valószínűleg ugyanazzal a névvel illette Krishnamacharya és Iyengar, mint amely néven a Jóga-rahaszja említi. A többi műben, az ászana-nevek mellett leírások is találhatók, így könnyebb beazonosítani az esetleges néveltérés ellenére is az ászanákat. A felsorolásban ezt tettem, és csak azt jegyeztem meg, ha Iyengar más névvel illeti az adott pózt. A klasszikus művekben használt neveket nem soroltam fel, amikor eltérnek, csupán a leírás alapján azonosítottam be őket. Az eltérések különösen a Srí Tattva-nidhi esetében szembeötlőek, mivel az itt leírt pózok java része megjelenik az astánga-sorozatokban, csak teljesen más neveken.

A Pattabhi Jois listájában szereplő eredeti 145 póz majdnem 95%-a megjelenik Iyengar könyvében, és a 145 póz közül 91-ről találunk hivatkozást valamely klasszikus írásban. Az írásos bizonyítékok és a tanítványi láncolaton keresztül, szóbeli és gyakorlati tradíció formájában továbbadott tudás az a két folyamat, melyet jóga tudományának hiteles átörökítésére fejlesztettek ki. Azt feltételezve, hogy a többi pózt Krishnamacharya közvetlenül gurujától, Ramamohan Brahmacaritól tanulta, az astánga vinyásza jóga formájában egy tradicionális és autentikus gyakorlási rendszer maradt ránk, amelynek gyökerei a több ezer éves múltba nyúlnak vissza, bár azt nem tudjuk, hogy mióta végzik a gyakorlatsorokat a ma is ismert formájukban."

Kiegészítés: A szakdolgozat írásakor még nem volt teljességében hozzáférhető angol nyelven Thirumalai Krishnamacharya két, ászanákkal is foglalkozó műve, a Yoga-makaranda és a Yogasanagalu. A bennük leírt sorozatokat és azok kapcsolatát a jelenleg ismert Ashtanga-sorozatokkal, Anthony Grim Hall dolgozta fel "Krishmanacharya's "Original" Ashtanga Yoga" című, nemrég megjelent könyvébe. Akit érdekel az, ahogyan Krishnamacharya oktatta és interpretálta az általunk ismert vinyásza gyakorlási rendszert, az ezekből a munkákból tájékozódhat részletesebben.

Nincsenek megjegyzések: