2014. március 8., szombat

Jóganidrászana

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Jóganidrászana (jógikus alvópóz)

Dristi: harmadik szem

Áttekintés: Ha elsajátítottuk a dvipada-sírsászanát, akkor a jóganidrászana nem kellene, hogy gondot okozzon, mivel a gravitáció nekünk dolgozik.

Kontraindikációk: Ugyanazok, mint az eddigi láb-a-nyak-mögötti pózoknál, de kevesebb mértékben, mivel a gravitáció is a javunkra dolgozik.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre, és kilégzésre feküdjünk hanyatt.

Astau: Belégzésre húzzuk mindkét lábunkat a fejünkhöz, a térdeket behajlítva. Kilégzésre fogjuk meg a bal lábunkat és spiccelve húzzuk a térdünket a bal vállunk mögé, a lábunkat pedig a nyakunk mögé, minél lejjebb, amennyire lehetséges.ezenközben használjuk a hasizmainkat a mellkas kiemelésére és vigyük hátra a fejünket a nyakunk megfeszítése által. Most több helyünk lesz, hogy lejjebb húzzuk a bal lábunkat a hátunk mentén. Amikor a bal lábunk a megfelelő helyen van, akkor biztosítsuk be azáltal, hogy a fejünket lefelé visszük a padló felé, és aktiváljuk a gerincfeszítő izmokat a hát kiegyenesítése érdekében.

Fogjuk meg a jobb lábunkat, és szintén spiccelő lábfejjel húzzuk a jobb térdünket a jobb vállunk mögé. akasszuk be a jobb bokánkat a bal bokánk mögé, közben figyelve rá, hogy a bal lábunk is a fejünk mögött marad közben. Ezt a nyakfeszítő izmokkal tudjuk elérni. Minél lejjebb visszük a hátunkon a második lábunkat, annál kényelmesebb lesz a póz a számunkra. Ha a lábaink éppen hogy a nyakunk mögött maradnak, akkor pipáltatva jobban be tudjuk akasztani. De amint jobban megy a póz, spicceltetni kel a lábfejeket.

Amikor mindkét lábunk a megfelelő helyzetben van, nyúljunk hátra mindkét kezünkkel a derekunk alatt, és akasszuk össze az ujjainkat, vagy fogjunk meg az egyik csuklónkat a másikkal.

Aktiváljuk a törzsfeszítő izmokat, hogy a csípőnk és a vállaink a padló felé menjenek. Engedjük a hasizmokat excentrikusan megnyúlni, miközben szegycsontunk távolodik a szeméremcsonttól.Használjuk a vállainkat arra, hogy a föld felé közelítsük a lábainkat. Használjuk a romboid-izmokat a mellkas szélesítésére és hogy a lábaink között ki tudjuk emelni a mennyezet felé.

Nyújtsuk meg a törzs elejét és feszítsük, rövidítsük a hátunkat. nehezítsük el az ülőcsontokat és engedjük a föld felé süllyedni. Forgassuk kifelé a combokat. Vigyük még hátrébb a fejünket; vegyünk öt mély levegőt és nézzünk a harmadik szem irányába. Kilégzésre engedjük a lábainkat kijönni a fejünk mögül, és egyenesítsük ki a lábakat, miközben törzset és a csípőízületet feszítjük.

Az aktív elengedés technikája: jegyezzük meg, hogy ez a módszer csak haladó gyakorlóknak szól. Forgassuk a combokat befelé és igyekezzünk kiegyenesíteni a lábainkat. Látszólag ezáltal a lábaink kikerülnek a pózból, de ha elég stabil a támasztószerkezetünk, akkor ezáltal mélyebbre kerülünk a pózba, mivel a comb kifelé fordulása növekszik és jobban nyúlik a hamstring.

Nava: Belégzésre hajtsuk végre a csakrászanát; kilégzésre gördüljünk át csaturanga-dandászanába.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."

Nincsenek megjegyzések: