2014. március 15., szombat

Tittibhászana B és C

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Astau: Kilégzésre, a lábakat olyan egyenesen tartva, amennyire lehetséges, helyezzük el őket a talajon és emeljük fel az ülőcsontjainkat, ami által álló előrehajlításba érkezünk, a mellkasunk pedig a combjaink között van. Folytassuk a kilégzést és nyomjuk be a vállainkat minél jobban a térdeink alá, miközben egyenesítjük a hátunkat. Nyúljunk hátra a kezünkkel, és kulcsoljuk össze az ujjainkat, vagy ha tudjuk, fogjuk meg a csuklónkat. egyenesítsük ki a lábainkat, és a lábaknak feszítve egyenesítsük a törzsünket, amennyire lehetséges. Tartsuk ki a pózt öt lassú légzésig, az orrhegyünkre nézve. Ellenőrizzük, hogy erősen megfeszítjük-e a négyfejű combizmot és lélegezzünk a hamstringekbe, hogy minél jobban ellazuljanak.

Belégzésre emeljük fel a jobb lábunkat, lépjünk előre, és kilégzésre helyezzük le. Ismételjük ezt a mozdulatot még négyszer, a bal és jobb lábbal váltakozva. Utána visszafelé is lépjünk ötöt, a légzéssel szinkronban, felváltva bal és jobb lábbal. Az egész folyamat alatt tartsuk összekulcsolva a kezeinket. Ez a két rész alkotja a tittibhászana B-t.

Nava: Kilégzésre hozzuk közelebb egymáshoz a sarkainkat, ideális esetben össze is érhetnek. Fordítsuk kifelé a lábfejünket, amennyire lehetséges. Húzzuk át a lábunk között a fejünket és a mellkasunkat, úgy, hogy a vádlink a vállunk hátsó részéhez érjen. Most nyúljunk előre a bokáink körül és kulcsoljuk össze az ujjainkat. Próbáljuk ismét kiegyenesíteni a lábainkat, amennyire lehetséges, amíg a négyfejű combizom el nem fárad. Ez segíteni fogja ezeknek a fontos izmoknak a mobilizálhatóságát más pózokban. Lélegezzünk a mellkasunkba, tartsuk a hasunkat megfeszítve, és lazítsuk el a hamstringeket. A tittibhászana C a póz legnehezebb része, mert egyszerre végzünk előrehajlítást és a combok kifelé forgatását is. Nézzünk az orrunkra és vegyünk öt mély levegőt.

Az aktív elengedés technikája: ez automatikusan történik a B és C változatokban.

Dasa: Belégzésre tegyük le a tenyereinket, emeljük fel a lábainkat a padlóról, és térjünk vissza a tittibhászana A-ba a belégzés végéig. Kilégzésre hajlítsuk be a térdeket és vigyük a lábunkat hátra bakászanába.

Ékádasa: belégzésre emeljük ki magunkat, amilyen magasra tudjuk, egyenesítsük ki a karjainkat, közelítsük egymáshoz a nagylábujjakat, és húzzuk be a sarkunkat az ülőcsontjaink alá. Ha még nagyobb kihívást szeretnénk, akkor megpróbálhatjuk felemelni a térdeinket a karjainkról kartámaszba.

Dvádasa: Kilégzésre ugorjunk vissza csaturanga-dandászanába.
Trajódasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Csaturdasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."

Nincsenek megjegyzések: