2014. március 9., vasárnap

Tittibhászana A

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A harmadik összekötő rész

Ez a rész választja szét és köti össze a láb-a-nyak-mögötti és a kartámaszos lényegi sorozatokat. Csak egy pózból áll, a tittibhászanából, bár ennek az ászanának három nagyon megerőltető változatát kell végrehajtani. A tittibhászana köti össze a láb-a és a kartámasz-sorozatokat, mivel kombninálja a kettő jellegzetességeit. Az A változata egy kartámasz, a B változatnak van egy dinamikus erő-aspektusa, a C változata pedig nagyon hasonlít a láb-a-nyak-mögötti pózokhoz. Vegyük észre, mennyire hasonlít ez a póz a szúptakúrmászanához (a kúrmászana hetedik vinyászájához), és mennyire erősen megjelennek benne az első sorozat jellemzői.

Tittibhászana (szentjánosbogár-póz)

Dristi: Orrhegy

Áttekintés: Ezzel a pózzal a fókusz a hajlékonyságról elmozdul az erő és kitartás irányába. A tittibhászana erősen fókuszál a bandhákra, és így kapcsolatot hoz létre a felső és alsó végtagok között. Fontos, hogy létrehozzuk ezt a kapcsolatot, mielőtt rátérünk a kartámaszokra.

Ellenjavallatok: A hamstring és/vagy az alsó hát sérülései.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre a karjaink körül, mint ahogy a bhudzsapídászanában és a dvipada-sírsászanában tettük. Mostanra már elég gyakorlottak leszünk ahhoz, hogy ezt a lábak leérintése nélkül meg tudjuk tenni. Ugorjunk előre a belégzés elején legezzünk be miközben a lábaink a karok körül előrejönnek. Amikör megérkezünk, még mindig folytassuk a belégzést, máskülönben a lábaink leereszkednek.

Miután leérkeztünk, ellenőrizzük, hogy a térdeink elég magasan vannak-e a vállaink közelében és nem valahol lejjebb a karjainkon. A belső combjainknak a bordakosárhoz kell érnie oldalról, rés nélkül. Ha nem ez a helyzet, akkor ne habozzunk letenni a lábainkat, egyenesítsük ki őket, amennyire lehetséges, és húzzuk be a vállainkat egymás után a térdeink alá. Ez nem túl elegáns végrehajtás, de a póz elveszíti a hatásosságát, ha a térdeink a könyökünk magasságában vannak.

Amikor a combjaink szorosan a törzshöz simulnak, tegyük le a tenyereinket, egyenesítsük ki a karjainkat, és emeljük fel a lábainkat. Egyenesítsük ki a lábainkat és spicceljünk a lábfejünkkel, amíg a lábujjaink szemmagasságban nem kerülnek. Miközben a pózban vagyunk, feszítsük a derék kiegyenesítő izmait, mintha megpróbálnánk újra behomorítani a derekunkat. Ez az akció rendkívüli mértékben erősíti a derekunkat, és ellensúlyozza a derékfeszítő izmok erőtlenségét, ami a túl hosszú ülésből fakad, főleg, ha rossz tartással ülünk.Tartsuk a lábainkat egyenesen megfeszítve; feszítsük a négyfejű combizmot is a térdkalácsok felhúzása által, és nyomjuk rá a lábainkat a karjainkra. Ez az akció mélyíti a csípőízület előrehajlítását, miközben egyidejűleg erősíti és végi a hamstring-izmokat. Nézzünk az orrhegyünkre és tartsuk ki öt légzésig a tittibhászana A-t."


Nincsenek megjegyzések: