2014. március 14., péntek

Az élet gyümölcse - baobab

Újabb superfoodot fedeztem fel: a baobab-port. Lássunk egy kis összefoglalót arról, hogy mit is tud ez az afrikai csodagyümölcs!

A legendás afrikai élet fája, a 20-50 méter magasra növő baobab (Adansonia digitata) tovább él, mint bármely más növény: ma is sokfelé látni 5-6 ezer éves példányokat. A baobab évezredes szimbóluma az életenergiának, teljesítménynek és a fiatalság megőrzésének. A baobab minden más növénynél jobban ismeri a hosszú élet titkát. Törzsén nincsenek évgyűrűk, az idő nem hagy rajta nyomot, sőt: egyre erősebbé teszi. Szinte minden részét hasznosítják a terméstől kezdve a levélen át a kérgéig.

A baobab-fa szemtanúja volt a piramisok építésének, látta civilizációk megjelenését, virágzását és eltűnését. Még ma is ott áll, és minden évben december-április között egyszer gyümölcsében megajándékoz bennünket az igazi életelixírrel, a tökéletes élelmiszerrel. Gyümölcsében 5000 év bölcsessége, a hosszú, egészséges élet tápanyagai és rezgései, valamint egy brilliáns és hatékony védekező mechanizmus koncentrálódik.

Az Édenkert fája

A baobab-fát az édenkert fájának is nevezik. A növény őshazája Madagaszkár, valószínűleg mindenki emlékszik a vaskos törzsű fákra a "Madagaszkár" című rajzfilmből.

Az baobabot övező mítosznak és hiedelmeknek, a tudósok kutatásai alapján, pontos, tudományos magyarázata van. A mindent és mindenkit túlélő baobab a vízzel és az alapvető tápanyagokkal való bölcs gazdálkodásnak köszönheti páratlan sikerét. A baobab gyümölcsben érése során életfontosságú tápanyagok (antioxidánsok, rostok, olajok, ásványok, vitaminok) halmozódnak fel, majd a fa kiszívja a gyümölcsből a vizet, amelyet törzsében raktároz el száraz időszakokra – akár több ezer litert is. A baobab magas tápértékű gyümölcse a természet legtökéletesebb tartósító eljárásának, a szárításnak az eredménye.

A majomkenyérfa vagy afrikai baobabfa (Adansonia digitata) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, a mályvavirágúak (Malvales) rendjébe, a mályvafélék (Malvaceae) családjába és a gyapjúfaformák (Bombacoideae) alcsaládjába tartozó faj. Az afrikai füves szavannán a fatermetű növényeket a magányosan élő majomkenyérfa képviseli. Egyenként nőnek, a 4000-5000 éves kort is megélhetik. Törzsük kerülete 20-25 méter. Lombozatuk ritkás, alatta egy egész nyáj delelhet. Ágaik vízszintesen szétterülnek. A nagy virágaikból fejlődő, uborka alakú termésük a majmok kedvenc csemegéje. Innen kapták a fák a nevüket is.
A majomkenyérfát a helybeliek baobabnak is nevezik. Duzzadt törzsében, ágaiban tárolja az esős évszakban hullott csapadékot. A 15–20 cm hosszú termést borító kemény héj az érés során elfolyósodik. A termés húsa cukortartalmú, az ember számára is ehető. A baobabnak sok zsírt tartalmazó magja szintén fogyasztható. A virága éjszaka nyílik.

Baobab, a szupergyümölcs

Miért tartják a baobabot szupergyümölcsnek? 

- Hatszor annyi a C-vitamin tartalma, mint a narancsnak.
- Több mint 2-szer annyi kalcium van a gyümölcshúsban, mint a tehéntejben.
- Több vasat tartalmaz, mint a spenót.
- Káliumtartalma magasabb, mint a banáné vagy a sárgabaracké.
- Több magnézium van a baobab gyümölcshúsban, mint pl. az almában, az õszibarackban, a sárgabarackban vagy a banánban.
- A baobab gyümölcshúsban található vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek segítik a szervezetet napi igényeinek kielégítését, a benne található rostok pedig támogatják az emésztőrendszer és az immunrendszer működését.
- A baobab 52% rosttartalma kiemelkedően magasnak számít a gyümölcsök között.
- Kiemelkedő antioxidáns képessége fõként a magas természetes C-vitamin tartalomnak köszönhető.
- Kiváló minőségű összetett táplálék-kiegészítő, vitaminokat. ásványi anyagokat nyomelemeket, aminosavakat és növényi rostokat tartalmaz. 

A baobab fa Afrika őshonos növénye, magassága kb. 20m kerülete 20-40m élettartam >1000 év
 
- minden évben december-április között egyszer hoz gyümölcsöt
- természetes termőterülete az érintetlen természet
- nincs mezőgazdasági tevékenység és ipari termelés, környezetszennyezés - speciálisan képzett mászók szüretelik a gyümölcsöt
A gyümölcs
- termése hosszúkás, gömbölyded
- fás, rostos héja 0,5-1cm vastag
- a héj érdes szőrökbõl álló tömött, nemezzel borított
- az érett gyümölcspép természetes módon szárítottnak, lisztszerűnek, fehéres színűnek tűnik
- a magok nagyméretűek, babra emlékeztető formájúak
Miért jó ez nekünk?
- hatékony antioxidánsként védi és erősíti a szervezetünket
- vitamin- és ásványi anyag-tartalma révén segít kielégíteni a napi szükségleteinket
- rosttartalma révén támogatja az emésztőrendszert és az immunrendszert.

Összetétel


A baobab természetes, adalékmentes és gazdag multinutriens forrás:

bioflavonoidok, alfa-linolénsav, béta-karotin, Omega 3-6-9 zsírsavak
hatékony antioxidáns (10-szer nagyobb antioxidáns szint, mint a narancsban)
szterolok, saponinek
Vitaminok:
A, C, B1-B2-B3-B6
magas C-vitamin koncentráció (adagonként 300mg/100g, amely hat narancs tartalmának felel meg)

Ásványi anyagok:

3-szor több kalcium, mint a tejben; a napi ajánlott adag 33%-a
vastartalma magasabb, mint a vörös húsoké; a napi ajánlott mennyiség 50%-a
magnézium tartalma nagyobb, mint a spenóté
kálium tartalma 6-szor magasabb, mint a banáné
gazdag nátrium-, cink- és mangánforrás

Aminosavak:

leucin, lizin, arginin, methionin, cystin, tryptophan, stb.

Szénhidrátok: 

glükóz, fruktóz, keményítő, stb.

Rostok (prebiotikumok):

44% rost tartalom (ebben 50%-50% oldhatatlan, ill. oldható rost)

Baobab a belek egészségéért

A rostszegény táplálkozás napjaink egyik nagy problémája. Bélproblémák, a máj rossz méregtelenítése, a vastagbélrák-kockázat és a megemelkedett koleszterinértékek mind szorosan összefüggenek vele. Mindezen segít a baobab. Legalább 44%-nyi ballasztanyagot tartalmaz, ami­nek a fele oldhatatlan - ez pedig ideális étrendkiegészítő a belek egészségéhez. A baobab bizonyíthatóan prebiotikus hatású (javítja a bélflórát), megköti a salakanyagokat és mérgeket, nyugtatja és szabályozza a beleket; Afrikában hagyományosan mindenféle bél- és emésztési probléma megszüntetésére alkalmazzák, de használják gyulladásoknál, fájdalmaknál és láz esetében is. Az igazán örvendetes az, hogy nem lehet túladagolni, mert nagy mennyiségben sincs mellékhatása.

Tudományos kutatások


A Ferrarai Egyetem intenzív vizsgálatnak vetette alá a baobabot és az alábbi eredményekre jutott:

székrekedés: minden páciens 14 napon belül tünetmentes

perinális vérzés / viszketés / bélelőreesés: páciensek 83%-a 14 napon belül tünetmentes

irritábilis bélszindróma: páciensek 64%-a 14 napon belül panaszmentes

hasmenés: 160 nyolchónapos hasmenéses gyermeken elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a baobab hatásosabb, mint a hagyományos WHO gyermekital

bélflóra: figyelemre méltó hatás a belek bifidokultúráira, ami a vízben oldódó rostanyagokra vezethető vissza.

Baobab, mint az egészség alapja

Közép-Afrikában a baobab évmilliók óta és minden kétséget kizáróan az egészség alapja. Minden korosztály számára, újszülöttől az öregig, terhes és szoptató anyáknak egyaránt. A baobabban a természet fejti ki hatását végeláthatatlan szinenergiái formájában. A gyümölcs rendkívül magas C-vitamintartalma miatt (négyszer nagyobb, mint a kiwiben, 6-szor több, mint a narancsban) a magas vastartalom nagyon jól hasznosul és így a szintén gazdagon előforduló kalcium is sokkal könnyebben felszívódik. A kalciumfelszívódást a kedvező kalcium-foszfor arány is segíti és könnyebb is, mint például tejből. A Baobab emellett sokkal erősebb antioxidáns, mint az OPC (oligomerikus proanthocianidin, a C-vitamin segédmolekulája).

Természetesen valószínűsíthető, hogy a friss gyümölcs tápanyag-összetétele még értékesebb, mint a szárított poré, de itthon szerintem csak por alakban beszerezhető. A porral ebben az esetben is jobban járunk, mint a kapszulával, pert kevesebb pénzért többet kapunk. Az itthoni internetes áruházak csillagászati összegekért árulják, viszont a Bio ABC-ben a Múzeum körúton 1500 Ft-ba kerül 10 deka. Lehetséges, hogy külföldről még olcsóbban beszerezhető, de én egyelőre ezt a tíz dekát kipróbálom, napi 1 csapott evőkanállal mérve a turmixomba. 

Nincsenek megjegyzések: